Bevezetés a technikai elemzésbe – 3. rész: áralakzatok

A technikai elemzés eszközeiről szóló sorozatunk előző részeiben az alapfogalmakkal, a japán gyertyákkal és a gyertyaformációkkal foglalkoztunk. Most a trenderősítő és a trendfordulót jelző áralakzatok következnek.

Az áralakzatok olyan konkrét minták, amelyek bármely időkeretben megfigyelhetőek a grafikonon. Lehetővé teszik a piaci fordulópontok azonosítását vagy az ármozgás folytatásának megerősítését. Ezen túlmenően arra is felhasználhatók, hogy meghatározzák az ármozgás minimális tartományát egy adott minta megerősítése után.

Ahogy a korábbiakban a gyertyaformációkat, a jellemző áralakzatokat is két csoportra osztva mutatjuk be. Léteznek a trend folytatódására és a trend megfordulására utaló áralakzatok.

A legnépszerűbb, trend folytatását jelző áralakzatok a háromszög, a zászló és az árbócszalag.

Háromszögek

A háromszögek a középtávú trenderősítő alakzatok közé tartoznak, kialakulásuk időintervalluma néhány héttől néhány hónapig terjedhet. Az árfolyamkitörés abba az irányba várható, amerre a háromszög ferde oldala mutat, azaz emelkedés esetén a háromszög felső szára, csökkenés esetén pedig a háromszög alsó szára vízszintes. A forgalom az alakzat kialakulásával párhuzamosan csökken, a kitörés azonban magas forgalommal párosul.

Példa az emelkedő háromszög alakzatból történő kitörésre. Forrás: XTB
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Zászló alakzatok

A zászló alakzatok közé soroljuk a hagyományos zászló és az árbócszalag formációkat. A két alakzat igen hasonló, mindkettő három szakaszra osztható:
– az első szakasz a kezdeti emelkedés szakasza
– a második a korrekciós fázis
– a harmadik pedig az újabb emelkedési szakasz, mely a kitörési ponttól indul

A két alakzat közötti különbség a korrekciós fázisban van, mivel a zászló esetén a korrekciós szakasz egy negatív irányú párhuzamos csatornában zajlik, míg az árbócszalag esetén a korrekciós szakaszt egy háromszög alakzat jelzi.

Forrás: MNB

Ezek a formációk jellemzően rövid idő alatt jönnek létre, az első szakasz (zászlórúd vagy árbocrúd) kialakulásakor a forgalom megnő, majd a korrekciós szakaszhoz alacsony forgalom párosul. További fontos egyezés a két formáció között, hogy a korrekció mértéke egyik esetben sem
haladhatja meg a zászló / árbócrúd 38,2%-át – ami egy Fibonacci visszatérési szint és sorozatunk következő részében foglalkozunk majd vele részletesen.

A trend fordulását jelző legismertebb alakzatok a dupla csúcs (double top), a dupla alj (double bottom) és a fej- váll alakzat (head and shoulders).

Dupla csúcs / Dupla alj

Fenti formációk közül a dupla csúcs és a dupla alj gyakorlatilag megegyezik, csak a piaci trend iránya ellentétes: míg dupla csúcs esetén az árfolyam csökkenése várható, dupla alj esetében az emelkedés valószínűsíthető. Utóbbira nézzünk is egy gyakorlati példát:

Az alábbi grafikonon az arany árfolyamának alakulása látható 2020 novembere és 2021 májusa között. A dupla alj formáció két alsó pontja szinte centre pontosan kialakult.

  • Első ízben március 8-án érte el az árfolyam az 1678 dolláros szintet (első alj)
  • Innen következett egy kisebb emelkedő szakasz 1750 dollár fölé
  • Majd az árfolyam március 29-én újra megérintette az 1678 dollárt (második alj)
  • Ezután pedig meg sem állt 1950 dollárig, bár ez a mellékelt képen már csak részben látszik

Dupla alj alakzat az arany grafikonján 2021 márciusában. Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Fej-váll alakzatok

A fej-váll alakzat, vagy angol nevén head and shoulders pattern szintén két irányban alakulhat ki. Amennyiben a fej felfelé áll, akkor az emelkedő trend megtörésére, azaz várható csökkenésre utal – ez a hagyományos értelemben vett fej-váll alakzat. A formáció két kisebb
(vállak – S betűkkel jelölve) és egy nagyobb (fej – H betűvel jelölve) árfolyamcsúcsból áll.

A két váll csúcsának nem szükséges egy szinten lennie (a lenti grafikonon például a jobb váll magasabb), ugyanakkor a fej
szintjénél mindkét vállnak alacsonyabban kell elhelyezkednie. A vállak alsó részét összekötő egyenest nyakvonalnak nevezzük – amikor az árfolyam az ezzel a vonallal jelölt szint alá csökken, az a korábbi emelkedő trend megfordulására utal. A nyakvonal áttörése általában magas forgalommal párosul.

Fej-váll alakzat a GBPUSD grafikonján. Forrás: XTB
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Fenti alakzatnak létezik egy emelkedésre utaló változata is, ezt fordított fej-váll alakzatnak nevezzük. Felépítésében ugyanaz, mint a hagyományos fej-váll, csak éppen a feje tetejére állítva. Tehát ez esetben a fej jelöli az árfolyam mélypontját. Amennyiben az árfolyam áttöri a nyakvonalat, akkor további emelkedés valószínűsíthető, melynek az elvárt célára a fej és a nyakvonal közti különbség mértéke, a nyakvonaltól számítva (zöld téglalapokkal jelölve).

Fordított fej-váll alakzat az arany grafikonján. Forrás: XTB
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Sorozatunk következő részében jönnek a mozgóátlagok és a Fibonacci szintek!

  • Előzmények:

Forrás: XTB / MNB / Kitekintő / Lazók Rómeó

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelvének 24. cikkének (3) bekezdése szerinti marketingkommunikációnak minősül, továbbá nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom képviseli szakértőink általános véleményét, és nem veszi figyelembe az egyéni résztvevők (olvasók és nézők) személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az említett információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »