Az orosz háztartások is érzik a háború hatását

A legfrissebb hivatalos adatok szerint az oroszországi megélhetési költségek ugrásszerűen emelkednek a háború hatására; egyes háztartási alapanyagok – például a cukor – ára mintegy 14%-kal nőtt az elmúlt hét során.

Az orosz gazdasági minisztérium még szerdán közölte, hogy az éves infláció 14,5%-kal ugrott meg a március 18-ával zárult héten, ami 2015 vége óta a legmagasabb arány. A statisztikai hivatal szerint a cukor ára átlagosan 14%-kal emelkedett, azonban az ország egyes régióiban az árnövekedés elérte a 37,1%-ot is.

A kormányhivatal megállapítása szerint noha a héten ez volt a legmeredekebb emelkedés, nem csak a cukor árát érinti érzékenyen a válság: a hagyma ára országosan 13,7%-kal, egyes területeken pedig 40,4%-kal emelkedett, a pelenka 4,4%-kal drágult, míg a fekete tea 4%-kal, a WC papír pedig 3%-kal kerül többe, mint egy héttel korábban.

Szakértők szerint mindez az infláció felgyorsulásával és a rubel értékromlásával magyarázható. A valuta értéke mintegy 22%-ot esett az idén, ez pedig jócskán megnövelte az áruimport költségeit. Noha az orosz jegybank február végén több mint kétszeresére, 20%-ra emelte az alapkamatot, hogy megállítsa a rubel mélyrepülését, és az orosz bankrendszer a vártnál jobban viseli a háború miatt érvénybe léptetett nyugati szankciók szorítását, ez sem elegendő a súlyos válság elkerüléséhez.

Már érzékelhető a hatás

Bár Viktoria Abramcsenko miniszterelnök-helyettes azt mondta az oroszoknak, hogy az ország „teljesen önellátó a cukor tekintetében” és „nem kell aggódni, mindenkinek jut belőle elég”, több orosz állampolgár azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy már érzékelhető némi vásárlási pánik.

Egy szentpétervári lakos elmondása szerint számos alapvető termék ára drámaian megemelkedett, ezért sokan tömeges vásárlásba kezdtek, attól tartva, hogy ezek az áruk elfogyhatnak az üzletek polcairól.

Forrás: BBC

Hozzászólások ()

Friss hírek