Elmúlt a kezdeti ijedtség az európai tőzsdéken

● Elmúlt a kezdeti ijedtség az európai tőzsdéken
● A piacok a Putyin lépéseire tett válaszokra várnak
● A DE30 a 38,2%-os visszatérési szintről pattant vissza

A kelet-ukrajnai helyzet fokozódása miatt estek az európai piacok kedden reggel. Oroszország elismerte a két, oroszbarát szeparatisták által kontrollált kelet-ukrajnai „népköztársaság” függetlenségét és katonai csapatokat vezényelt a térségbe. A világ most a nyugati országok válaszlépéseire vár, az orosz támadás esetére ugyanis szankciókat ígértek a nyugati hatalmak.

Az ukrán elnök közölte, hogy bármit is jelentsen be Oroszország, Ukrajna határai változatlanok. Mindez azt jelenti, hogy az orosz katonaság megsértette Ukrajna határait és a közvetlen katonai konfliktus esélye továbbra is magas.

A nyugat-európai indexek a tegnap éjjeli fejlemények hatására 0,5 – 1% közötti mínuszban forogtak reggel, míg az orosz RTS (RUS50) újabb 6%-ot esett a tegnapi 13%-os zuhanás után, mostanra azonban elmúlt az ijedtség és a főbb tőzsdemutatók 1-2% közötti emelkedésbe váltottak. A Brent típusú olaj az esetleges orosz-ukrán háború okozta kínálati aggodalmak miatt 96 dollár felett is járt.

A DE30 tegnap nagyot esett és az egyéves kereskedési sávjának alsó határa alatt zárt. Az index elérte a 2020-as amerikai elnökválasztás után indult emelkedő szakasz 38,2%-os visszatérési szintjét és 2021 márciusa óta a legalacsonyabb szinten forgott (14.300 pont közelében). Innen viszont megpróbált helyreállni a DE30 és egy erős emelkedő hullám indult, aminek köszönhetően először újra 14.500 pont fölé tört az árfolyam, jelenleg pedig 14.700 pont környékén jár a német tőzsdemutató.

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Ha a helyreállás mégsem sikerülne és a DE30 újra lefelé indulna, a 14.180 pontos területet érdemes figyelni, amit az overbalance-szerkezet alsó határa jelöl – ennek a szintnek az áttörése nagy trendfordulóra utalna.

Ma reggel 10-kor tették közzé a februári német IFO indexeket. A fő üzleti hangulat mutató 96 pontról 98,9 pontra ugrott (várt: 96,5 pont). A várakozások alindexe 95,8 pontról 99,2 pontra emelkedett, míg a jelenlegi helyzet megítélését tükröző index 96,2 pontról 98,6 pontra javult.  Emellett mindhárom januári mutatót is enyhén felfelé korrigálták. Az adatok jócskán meghaladták a várakozásokat, de az IFO intézet figyelmeztetett, hogy a februári adatok még nem tükrözik a friss kelet-ukrajnai fejleményeket.

Vállalati hírek

A Fresenius (FRE.DE) ma publikálta negyedik negyedéves eredményszámait. A társaság közölte, hogy az EBIT szerinti eredménye éves összehasonlításban 7%-kal 1,17 milliárd euróra csökkent, míg az árbevétel 9%-kal 9,97 milliárd euróra nőtt. A nettó eredmény 21,7%-kal lett magasabb 2020 utolsó negyedévéhez képest, 499 millió eurót ért el.

A 2021-es egész éves árbevétel 3%-kal nőtt 37,52 milliárd euróra, míg az EBIT 8%-kal 4,25 milliárd euróra csökkent. A Fresenius jelezte, hogy a gyengébb profitszámokat a Fresenius Medical Care (FME.DE) leányvállalatánál a Coviddal kapcsolatos negatív hatások okozták. A cég 2022-ben az árbevétel növekedését 4-7% közé várja.

A Volkswagen (VOW.DE) előrehaladott tárgyalásokat folytat a Porsche márka önálló tőzsdére viteléről. A Volkswagen a Porsche Automobil Holdinggal tárgyal a lépésről és a főbb keretekről már megállapodtak.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek