4%-on próbálják megtartani a magyar kamatszintet

A Magyar Nemzeti Bank – ahogy a múlt héten, csütörtökön is – az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön. Ezzel harmadik hete tartja ezen a szinten az effektív rátát, miután a múlt héten megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát.

A forint 353,20 forint körül eurójegyzés környékén ingadozott a reggeli órákban, majd az euró jegyzése fél tíz körül már 354,50 forintra emelkedett, jelenleg pedig 355,6 forintnál jár az árfolyam. A dollár jegyzése hasonlóképpen a kora reggeli 308,9 forint körüli szintről 309,50-re emelkedett a délelőtti órákra, most pedig 310,3 forintnál jár, azaz a forint kisebb gyengüléssel reagált a kamatemelési ciklus megszakítására.

Novemberi kamatdöntő ülésén jelentette be a monetáris tanács, hogy ismét elválasztja az egyhetes betét kamatát az alapkamattól. A legutóbbi, decemberi kamatdöntő ülésen a monetáris tanács 30 bázisponttal 2,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és 80 bázisponttal 2,40 százalékra az egynapos betét kamatát; az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata 30 bázisponttal emelkedett 4,40 százalékra.

A monetáris tanács december 14-i kamatmeghatározó ülésének rövidített jegyzőkönyvében a tanács tagjai kiemelték annak fontosságát, hogy az egyhetes betéti rátában bekövetkező lépések tartósan beépüljenek az MNB alapkamat-emelési ciklusába is. Ezt biztosítandó az alapkamat 2022-ben felzárkózik és ismét összeér az egyhetes betéti ráta szintjével.

Elemzők azonban nem zárják ki, hogy a tartósan magas infláció mellett az MNB várhatóan tovább emelje majd a kamatot. A feltételezések szerint a jegybank átáll majd a heti szigorításról a havira, annak elkerülése érdekében, hogy a másodkörös hatások tartósan magasra emeljék a maginflációt.

Forrás: MTI / XTB

Hozzászólások ()

Friss hírek