Itt az ideje elengedni a Covid-korlátozásokat?

Miközben a koronavírus továbbra is tombol és az omikron variáns által soha nem látott fertőzési számokat produkál, egyes vezetők felvetették, hogy ideje lenne a vírust egy általános, influenzaszerű betegségként kezelni, nem pedig járványként.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök szólalt fel legutóbb ez ügyben, pedig Spanyolországban is rekordokat dönt az omikron, Nagy-Britanniában pedig – ahol az USA és Franciaország után a legtöbb az aktív fertőzött – a kormány jelezte, hogy az embereknek meg kell tanulniuk együtt élni a vírussal.

Először nézzünk meg pár adatot:

Az aktív fertőzöttek számát tekintve  – ami talán a legfontosabb mutató a járvány aktuális állapotának felmérésére – az alábbi öt ország áll az élen:

  1. USA: 20,68 millió aktív eset (334 milliós lakosság)
  2. Franciaország: 3,95 millió aktív eset (65,5 milliós lakosság)
  3. Nagy-Britannia: 3,67 millió aktív eset (68,4 milliós lakosság)
  4. Spanyolország: 2,46 millió aktív eset (46,8 milliós lakosság)
  5. Olaszország: 2,22 millió aktív eset (60,3 milliós lakosság)

A fenti adatokból gyorsan kiszámítható, hogy lakosságarányosan az USA-ban 6,19%-os fertőzöttség van jelenleg, azaz másképp fogalmazva:  közel minden tizenhatodik amerikai koronavírusos ebben a pillanatban. Az összes regisztrált fertőzés az Egyesült Államokban már 64,36 millió, azaz, ha figyelmen kívül hagyjuk, hogy valaki kétszer vagy többször  is elkaphatta a fertőzést, akkor közel minden ötödik amerikai már átesett a betegségen.

Az adatok Franciaországban, Nagy-Britanniában és Spanyolországban is hasonlóak, 5-6% közötti lakosságarányos aktuális fertőzöttség, és minden negyedik-hatodik lakos már volt koronavírusos. Ha csak az aktív fertőzötteket nézzük, a fenti öt országban regisztrált esetek száma megközelíti a 33 milliót – kijelenthetjük, hogy a megbetegedések nem szórványosak és nem csak egy-egy gócpontra korlátozódnak.

Átoltottság

A másik fontos információ az átoltottság. A fenti országok az oltottság szempontjából kivétel nélkül az élvonalhoz tartoznak, tehát nem lehet arra fogni a brutálisan magas fertőzési számokat, hogy kevesen vették fel az oltást.

Átoltottság egyes országokban, sötétzölddel az egy adagot, világoszölddel a további oltási adag(ok)at felvettek aránya. Forrás: Ourworldindata.org

Az oltás fontos, a betegség súlyos lefolyásának esélyét jelentősen csökkenti, de magát a fertőzést – legalábbis az új, omikron variáns esetében – nem tudja meggátolni. Ennek alátámasztására nézzük meg a grafikonon szereplő országok közül a legmagasabb átoltottsággal rendelkező Spanyolország fertőzöttségi görbéjét:

Aktív fertőzöttek számának alakulása Spanyolországban. Forrás: Worldometers.info

Az omikron hullám indulásakor már bőven 80% felett volt az átoltottság, ennek ellenére a jelenlegi fertőzöttség többszöröse a korábbi hullámok során tapasztaltaknak. Ezt a tényt vélhetően a spanyol miniszerelnök, Pedro Sánchez is realizálta, aki így nyilatkozott hétfőn, a spanyolországi iskolakezdés után a Cadena SER rádiónak adott interjúban:

„A helyzet nem olyan, mint amit egy éve láttunk. Úgy gondolom, a koronavírus evolúciója miatt már nem járványként, hanem népbetegségként kell értékelnünk a Covid-ot”.

Sanchez elmondta, szerinte itt az ideje annak, hogy meginduljon egy vita a járvány újraértékeléséről mind az egészségügyi dolgozók szintjén, mind pedig az európai szabályozás szintjén.

Sanchez megjegyzési összhangban állnak a brit kormány álláspontjával is, Boris Johnson ugyanis múlt év végén jelentette ki nyilvánosan, hogy az embereknek meg kell tanulniuk együtt élni a vírussal. A briteknél ezzel a hozzáállással magyarázható, hogy az elmúlt hetekben az Omicron „tombolása” ellenére nem hoztak újabb korlátozó intézkedéseket, sőt, az eleve magas belföldi esetszámok miatt Anglia enyhített a külföldiekre vonatkozó beutazási feltételeken is.

A brit oktatási miniszter Nadhim Zahawi a BBC-nek vasárnap kijelentette, az ország rálépett arra az útra, ami a járványból (pandemic) a népbetegséghez (endemic) vezet, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy középtávon már lezárások és korlátozások nélkül tervezik kezelni a koronavírust, mert nem számítanak annak eltűnésére.

Forrás: CNBC / Kitekintő / Lazók Rómeó⁠

https://www.instagram.com/p/CYpPO-hthkv/

Hozzászólások ()

Friss hírek