USA: májustól senki nem vehet iráni olajat

Az Egyesült Államok nem fogja meghosszabbítani az iráni olaj vásárlási engedélyét a „nyolcaknak” – jelentette be hétfőn a Fehér Ház.

A nyolc ország – Kínai, India, Olaszország, Görögország, Japán, Dél-Korea, Tajvan és Törökország –  importálhattak kőolajat Irántól a novemberben hozott amerikai szankciók ellenére, és egészen május 2-ig folytathatják vásárlásaikat, utána viszont Washington már nem nézi ezt el.

A Fehér Ház nyilatkozatban ismertette a döntést és azzal magyarázta, hogy a cél Irán olajexportját nullára csökkenteni, és így megfosztani a perzsa államot alapvető bevételi forrásától. Washington közlése szerint a nemzetközi olajpiacon iráni olaj nélkül is kielégítődik a kereslet.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szavai szerint az amerikai szankciók november óta dollármilliárdoktól fosztották meg Iránt, olyan pénztől, amelyet terrorszervezeteket finanszírozására, rakétatechnikája fejlesztésére és jemeni húszi – Iránhoz hasonlóan ugyancsak síita vallású – felkelők támogatására használt volna.

Szaúd-Arábia Washington döntésére reagálva azonnal közölte: egyeztetni fog más nagy exportőrökkel, hogy elegendő kőolaj legyen a világpiacon a kiegyensúlyozott ellátáshoz.

Irán olajkivitele már napi 1 millió hordó alatt van, holott tavaly, az amerikai szankciók kirovása előtt 2,5 milliós volt. Az utóbbi hónapokban Szaúd-Arábia és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének – OPEC – más tagállamai is jelentősen csökkentették kitermelésüket, ami a nyersolaj árának emelkedéséhez vezetett. Elemzők attól tartanak, hogy ez folytatódik, mert a venezuelai olajexportot sújtó, ugyancsak amerikai szankciók, továbbá a mostani, Irán elleni döntés több olajat von ki a világkínálatból, mint amennyivel Szaúd-Arábia növeli exportját.

Donald Trump amerikai elnök ugyanakkor hétfőn Twitter-üzenetben igencsak bizakodón azt állította, hogy Szaúd-Arábia és más OPEC-tagállamok olajkivitelének növekedése „több mint elég” lesz a szankciók hatásának piaci ellensúlyozásához.

Irán azt hangoztatta, hogy az amerikai engedély eddig sem ért semmit, de a szankciók gyakorlati káros hatása miatt Teherán kapcsolatban marad európai partnereivel, továbbá szomszédaival, és „megfelelően cselekszik”.

Törökország szintén bírálta Washington döntését. „Nem fogadunk el egyoldalú szankciókat, sem pedig előírásokat, hogy miként alakítsuk kapcsolatainkat szomszédainkkal” – írta Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter Twitter-üzenetben hozzátéve, hogy az amerikai szankciók nem szolgálnák a térség békéjét és stabilitását.

Forrás: MTI/dpa/Reuters/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »