Porosenkoban csalódtak, Zelenszkijben nem bíznak az ukrán politikusok

Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán elnök elfogadta ellenfele, Volodimir Zelenszkij feltételét, hogy a kettejük közötti második elnökválasztási fordulót megelőző vita ne tévéstúdióban, hanem stadionban legyen. A kieső jelöltek a kisebbik rossz elve alapján inkább Zelenszkijt támogatják.

„A jelöltek közti viták szabályai le vannak írva az elnökválasztásról szóló törvényben, kérem, olvassa el. A viták folyhatnak egy közszolgálati televízióban valamennyi tévécsatornán sugározva több tízmillió ember számára. Ezek a már kialakult szabályok. De ha stadion, hát legyen stadion, várom Önt, Volodimir Olekszandrovics” – mondta Porosenko csütörtökön a Facebookon közzétett videoüzenetében.

Jevhenyij Radcsenko, a Központi Választási Bizottság (CVK) helyettes vezetője viszont arra hívta fel a jelöltek figyelmét, hogy a törvény értelmében, ha stadionban és nem a köztévé stúdiójában tartják meg a vitájukat, akkor azt az állam nem finanszírozhatja. Értelmezése szerint ugyanis ez nem hivatalos elnökjelölti vitának, hanem csak kampányrendezvények minősülne, így annak költségét a jogszabály alapján a jelölteknek kell fedezniük saját kampányalapjukból.

A kiesettek még nem foglaltak állást

Eközben az ukrán elnökválasztás több kiesett jelöltje nyilatkozott úgy, hogy Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt biztosan nem támogatja majd a második fordulóban, de Volodimir Zelenszkij mellé sem feltétlenül állnak majd be.

Petro Porosenko ukrán elnök beszél támogatóihoz a választás eredményével a háttérben a kijevi kampányközpontban 2019. március 31-én, az ukrán elnökválasztás első fordulója után. Porosenko és Volodimir Zelenszkij humorista, színész és producer jutottak be az ukrajnai elnökválasztás második fordulójába. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter, aki a múlt vasárnap tartott első fordulóban a nem hivatalos végeredmény szerint az ötödik helyen végzett 6,91 százalékkal, csütörtökön határozottan kijelentette, hogy nem fog Porosenkóra szavazni az április 21-i második fordulóban.

Ami Zelenszkijt illeti, kimondom egyenesen: még nem tudok tanácsot adni, még magam sem döntöttem el. Mérlegelem az esélyeket, és ezzel egy időben a kockázatokat az országra nézve, még nem kaptam elég információt” – fejtette ki, azt ígérve, hogy egy hét múlva választ ad.

Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje, aki végül 13,4 százalékkal végzett a harmadik helyen, minapi kijevi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy jó szívvel egyik jelölt támogatására sem buzdítaná híveit, mert szerinte egyik sem képes lezárni az ország keleti részében dúló háborút, és felszámolni a szegénységet.

Musztafa Najem ismert újságíróból lett képviselő, aki a kampány idején lépett ki a Porosenko mögötti parlamenti frakcióból, már a vasárnapi választás éjjelén azt a hírt terjesztette el, hogy Timosenko már akkor tárgyalásokat kezdett a háttérben Zelenszkijékkel egy majdani szövetségről az őszi parlamenti választásokra. Állítólag a terv szerint a Haza párt koalícióra lépne Zelenszkij Nép Szolgája (Szluha Narodu) elnevezésű pártjával, és Timosenko lenne a kormányfőjelöltjük. Zelenszkij kampánystábjánál viszont határozottan cáfolták, hogy bármiféle tárgyalást folytatnának Timosenkóékkal. Ugyanakkor Timosenko – mint minden más kiesett jelölt – már az őszi parlamenti választásokra mozgósítja híveit.

Ihor Szmesko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt főnöke – aki 6,04 százalékkal hatodik helyen végzett – szerdán Hricenkóhoz hasonlóan határozottan leszögezte, hogy Porosenkót semmi esetre sem támogatja a második fordulóban. Véleménye szerint a hivatalban lévő elnök nem váltotta be ukránok millióinak hozzá fűzött reményeit, és „megbecstelenítette a Majdan eszméit”.

Zelenszkijről azt mondta: úgy ismeri őt, mint tehetséges színészt. „A tehetségéért emberileg szimpátiát érzek iránta. Politikusként, államférfiként, az államszervek irányítójának szakértőjeként Zelenszkijt nem ismerem. Ezért ismét arra a régi jó angol demokratikus választási szabályra emlékeztetek: előbb szavazz a szívedre és az eszedre hallgatva, de a választás döntő szakaszában a körülményekhez igazodva, a legkevésbé rosszra hazád és családod szempontjából” – tanácsolta Szmesko.

Szerhij Taruta oligarcha, volt Donyeck megyei kormányzó – aki az első forduló előtt az utolsó napokban Timosenko mellé állt, de a jelöltségtől már nem léphetett vissza, így szerzett 0,1 százalék szavazatot – a második forduló után kijelentette: mindent elkövet, hogy Porosenko elveszítse az elnökválasztást és Zelenszkijre fog szavazni.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »