Donald Trump újabb egyszemélyes döntést hozott

Donald Trump amerikai elnök pénteken elrendelte a kormánya által Észak-Korea ellen életbe léptetett legújabb szankciók visszavonását. A Fehér Ház nem válaszolt az újságírók részleteket firtató kérdéseire, így nem világos az sem, hogy az Egyesült Államok elnöke mely szankciókra célzott.

Az elnök Twitter-bejegyzésben közölte: „az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy további, széleskörű szankciókkal bővíti a már érvényben lévő szankciókat Észak-Korea ellen. Utasítást adtam az újabb szankciók visszavonására”.

A Fehér Ház nem válaszolt az újságírók részleteket firtató kérdéseire, így nem világos az sem, hogy az Egyesült Államok elnöke mely szankciókra célzott. Sarah Huckabee Sanders szóvivő csupán annyit mondott: Donald Trump „kedveli Kim elnököt és nem gondolja, hogy ezek a szankciók szükségesek”.

Az amerikai kormány csütörtökön két kínai hajózási vállalat ellen hozott büntető intézkedéseket, azzal vádolva a cégeket, hogy segítenek Észak-Koreának kibújni az érvényben lévő szankciók alól. A  döntést azzal indokolták, hogy fenn kell tartani a nyomást Észak-Koreán, annak érdekében, hogy Kim Dzsong Un feladja atomfegyver-programját.

  • Előzmények:

Donald Trumpnak nem ez volt az első olyan döntése, melyet a kormánnyal vagy a szenátussal szemben hozott meg. Múlt héten, miután az amerikai képviselőház után – 59-41 arányban – a szenátus is leszavazta a rendkívüli állapotot, az elnök élt vétójogával.

A vétó felülírásához kétharmados többségre lenne szükség a kongresszus mindkét házában, ami minden valószínűség szerint nem lesz meg, így a törvényhozás nem lesz képes megakadályozni a Trump által kihirdetett rendkívüli állapotot.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »