Még erősebb állami kontrollt kap az egyiptomi média

Tovább szigorított a közösségi média felhasználásán Egyiptom: az új intézkedések értelmében az állam blokkolhatja a nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekintett honlapokat vagy akár – a több mint 5000 követővel rendelkező – közösségimédia-fiókokat.

Az egyiptomi hivatalos közlönyben hétfő éjszaka megjelent új szabályozások lehetővé teszik az egyiptomi legfelsőbb médiaszabályozó tanácsnak, hogy honlapokat és fiókokat blokkoljon „álhírek” miatt, és akár 250 ezer egyiptomi fontos (4 millió forintos) büntetéssel sújtsa őket, mindezt bírósági végzés nélkül.

Az intézkedéseket prominens egyiptomi újságírók alkotmányellenesnek minősítették, azt állítva, hogy azok kiterjedt jogkörökkel ruházzák fel a hatóságokat a média cenzúrázásához, megsértve azzal a sajtószabadság alapvető jogait. A bírálók szerint az új intézkedések azoknál a tavaly júliusban elfogadott intézkedéseknél is szigorúbbak, amelyek – állításuk szerint – csaknem teljes ellenőrzést biztosítottak a kormánynak a média felett. Makram Mohamed Ahmed, a médiaszabályozó tanács elnöke nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

A Szövetség a Gondolat- és Véleménynyilvánítás Szabadságáért nevű egyiptomi megfigyelőcsoport egy korábbi jelentése szerint 2017 óta mintegy 500 honlapot blokkoltak a hatóságok az országban, köztük hírportálokat és emberi jogi csoportok honlapjait.

A hatóságok szerint az intézkedések célja az instabilitás megelőzése az országban, amely jelenleg is gazdasága fellendítésén fáradozik, miközben az iszlamista felkelés ellen is küzd a Sínai-félszigeten. Az észak-afrikai arab országban az elmúlt években példa nélküli módon léptek fel riporterekkel és a médiával szemben, újságírók tucatjait börtönözték be, és külföldi újságírókat utasítottak ki időnként. A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű, a sajtószabadság előmozdításával foglalkozó New York-i szervezet szerint Kína és Törökország után továbbra is Egyiptomban van a legtöbb újságíró börtönben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »