Az USA légvédelmi rakétarendszert telepített Izraelbe

Az Egyesült Államok első ízben telepítette legkorszerűbb THAAD mobil légvédelmi rakétarendszerét Izraelbe – közölték amerikai és izraeli katonai tisztségviselők hétfőn.

A manőverrel az amerikai hadsereg azt a képességét tesztelte, hogy milyen gyorsan képes ilyen fegyverrendszereket világszerte telepíteni – mondta az amerikai hadsereg európai parancsnokságának (EUCOM) egyik szóvivője. Hozzátette: a rövid-, közepes és nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére kifejlesztett amerikai légvédelmi rakétarendszereket rövid időre integrálják az izraeli légvédelembe közös hadgyakorlatok céljára.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök üdvözölte az amerikai mobil légvédelmi rakétarendszer érkezését, amit annak jeleként értékelt, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a zsidó állam biztonsága mellett. „Az amerikai THAAD-rendszer az egyik legkorszerűbb a világon, és saját védelmi rendszereinkkel közösen erősebbek vagyunk a Közel-Kelet különböző térségeiből jelentkező közeli, s távoli fenyegetésekkel szemben” – hangsúlyozta Netanjahu.

Jonatán Konrikusz alezredes, az izraeli hadsereg szóvivője elmondta, hogy a mostani fegyvertelepítés különbözött a korábbi amerikai-izraeli szimulált gyakorlatoktól, mivel ez a földön történő taktikai egyeztetést is igényelt. Beszámolt arról is, hogy a THAAD-rendszerek jelenleg egy légitámaszponton vannak a déli Negev sivatagban, ahonnan egy titkos helyszínre fogják átszállítani őket.

„Izraeli szempontból ennek előnye, hogy lehetőségünk van a THAAD-rendszereket integrálni saját légvédelmünkbe és különböző szimulációkat tudunk lefolytatni” – tette hozzá Konrikusz.

Az izraeli hadsereg hangsúlyozta: a fegyverrendszer telepítése védelmi jellegű, s nincs kapcsolatban aktuális eseményekkel. Ugyanakkor szakértők megjegyezték, hogy az intézkedést egy olyan időben hajtották végre, amikor érezhetően fokozódott a feszültség Izrael és Irán között a zsidó állam szíriai célpontok elleni bombázásai miatt. Az iráni külügyminiszter egy korábbi közleményében pedig úgy fogalmazott, hogy nem zárja ki a konfliktus lehetőségét országaik között.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »