Egymilliárd dollárra rúg a viccből kreált kriptovaluta piaci értéke

A kizárólag viccből létrehozott és egy internetes mém után elnevezett virtuális valuta, a dogecoin piaci értéke több mint egymilliárd dollár.

A CoinMarketCap adatai szerint a dogecoin jelenleg körülbelül 1,09 milliárd dolláros tőkefedezettel működik. A múlt hónapban a digitális pénznem értéke több mint 400 százalékkal emelkedett, és rövid ideig érménkénti tőzsdei értéke elérte a 0,01 dollárt.

104929197-Doge.1910x1000

Forrás: CoinMarketCap

dogecoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amely 2013 decemberében jelent meg. A fejlesztők eredetileg tréfának szánták, egy éppen aktuális internetes mém, a Doge köré szervezve. Megalkotója Jackson Palmer, a szoftvert a többi kriptopénz forráskódja alapján hozta létre. A felhasználók lájkolás gyanánt kezdték használni olyan módon, hogy az érdekes tartalmakért cserébe dogecoint küldtek egymásnak, amitől a valuta kapitalizációja mindössze egyetlen hónap alatt 60 millió dollárra ugrott, és egy ismert internetes fizetőeszközzé vált.

2015-ben a bitcoin és a litecoin után az egyik legismertebb érmetípus, kibocsátóintézettől nem függ, működésének technológiai alapelvei pedig megegyeznek a fent említett két virtuális pénznem elveivel. Az egyetlen különbség, hogy míg a dogecoin egy inflációs kriptopénz, a másik kettő nem az. A litecoin és a bitcoin esetében egy fix kibányászható mennyiség áll rendelkezésre, ám a dogecoin-ból 2015-től kezdve 5,256 milliárd bányászható ki évente. Ez segíti az újonnan belépni kívánó tagokat, valamint élénkíti a dogecoin alapú gazdaságot, mert a felhasználók az inflációs hatás miatt nem csak tartalékolják, hanem aktívan költik, forgatják is, továbbá így az új felhasználók számára sem jelent problémát a beszerzése.

Palmer, aki 2015-ben elhagyta a csapatot, nemrég aggodalmát fejezte ki a dogecoin ugrásszerű áremelkedése révén keletkezett esetleges piaci felesleg miatt. A dogecoin feltalálója elmondta a CoinDesknek, hogy már csak azért is ijesztő ez a hirtelen áremelkedés, mert a projekthez több mint 2 éve nem adtak ki szoftverfrissítést.

„A bitcoin-alternatívákat jelentő altcoin bányászat egyre szélesebb körben történő elterjedése az olcsó érméknek köszönhető” – mondta Dave Chapman, az Octagon Strategy digitális árucikkek és eszközök kereskedelmével foglalkozó vállalat ügyvezető igazgatója a CNBC-nek.

„A két legelismertebb kriptovaluta (vagyis a bitcoin és az ethereum) a legtöbb új belépő számára túl drágának minősül. Bár képes lenne egy töredékét megvásárolni mondjuk egy bitcoinnak, létezik egy bizonyos pszichológiai akadály arra nézve, hogy sokan egy (vagy több) teljes egészet akarnak birtokolni, nem csak valaminek egy részét. Egy vevő sokkal jobban érzi magát, ha vesz 2000 ripple-t 6000 dollárért, mintha ugyanennyi pénzből egy fél bitcoint vásárol, hiába fizeti ki ugyanazt az összeget” – fejtette ki.

  • Korábban írtuk:

Forrás: CNBC / Dogecoin.com / Wikipédia

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »