A szerbiai fiatalok többsége nincs jó véleménnyel az országról

A szerbiai fiatalok többségének Novak Đoković teniszező a példaképe, sokan azonban esztrád személyiségeket, akár gyanúsított valóságshow-szereplőket és különböző politikusokat tartanak ideáljaiknak, az elismert művészek, tudósok és sportolók csak ezután következnek a sorban.

Saját bevallásuk szerint a fiatalok legnagyobb problémája a munkanélküliség, továbbá az alkoholizmus, a rossz oktatási rendszer, a passzivitás és a szegénység. A fiatalok problémáival és szükségleteivel kapcsolatos felmérést az újvidéki TIM Centar hajtotta végre, a 021 hírportál által is közölt eredmények egy része akár aggasztónak is mondható.

Az egyetemi hallgatók és középiskolások első számú szerbiai példaképe Novak Đoković, a külföldi személyiségek közül pedig leggyakrabban Vlagyimir Putyin orosz elnököt emelték ki.

Az említések számát tekintve az ideálok rangsorában következik Vojislav Šešelj, Jelena Karleuša, Sergej Trifunović, Nikola Tesla, Aleksandar Vučić, Kristijan Golubović, Miloš Biković és Nikola Kojo. Az egyetemi hallgatók a teniszezőn kívül Nikola Teslát, Zoran Kesićet, Ivana Španovićot, Vojislav Šešeljt, Isidora Bjelicát, Vladeta Jerotićot, Zoran Đinđićet, Ivo Andrićot és Matija Bećkovićot is a példaképeik közé sorolták.

A középiskolások jelentős problémaként határozták meg a drogfüggőséget, az alkoholizmust, illetve azt az érzést, hogy a saját jövőjük nem tőlük függ.

A Szerbia szóról a legtöbben negatív dolgokra asszociálnak, a megkérdezettek kétharmadának rossz vagy szörnyű véleménye van az országról. A diákok 70 százaléka és a hallgatók 60 százaléka szerint nem fog javulni a helyzet Szerbiában, kétharmaduk pedig azt állította, hogy el akar menni az országból, hogy külföldön élhessen.

A fiatalok legtöbbje szerint Szerbiában a pénz, a kapcsolatok és a találékonyság sokkal fontosabb a sikerhez, mint a képzettség, a szakértelem vagy a kemény munka.

A felmérést egy 1931 személyt számláló mintán végezték, a megkérdezettek újvidékiek, belgrádiak, nišiek és kragujevaciak, 980-an egyetemi hallhatók, 951-en pedig középiskolai diákok voltak.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek