Új Szó: A Most-Híd érdekérvényesítési potenciálja nulla lesz a kormányban

A nullával lesz egyenlő a Bugár Béla vezette Most-Híd érdekérvényesítési potenciálja az alakulóban lévő új pozsonyi kormányban – állapította meg hétfői kommentárjában az Új Szó című szlovákiai magyar nyelvű napilap.

A „Lépés a semmibe” című kommentár szerzője arra reagált, hogy a vegyes párt elnöksége után szombaton annak országos tanácsa (OT) is jóváhagyta, hogy a párt belépjen az alakulóban lévő új pozsonyi kormányba. Az új – várhatóan csütörtökig felálló kabinetben – a Robert Fico vezette, a választásokon győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) játszik majd súlyponti szerepet, a négypárti koalíciónak azonban a két miniszteri posztot kapott Most-Híd és a parlamentbe éppen csak bekerült jobboldali Háló (Siet) is tagja lesz, utóbbi egy szaktárcát vezethet.

„A Híd elnöksége után az (OT) is döntött: megpecsételte a párt sorsát” – szögezi le véleménycikkében a lap újságírója. A pártot a koalícióba történt belépése miatt ért kritikákra utalva hozzáteszi: négy év sok idő, azalatt közönnyé változhat a kezdeti harag, „ám az új koalíció koordinátái” menthetetlen helyzetbe hozzák a pártot. Megjegyzi: az, hogy az OT-n mégis szinte mindenki bólintott, a párt „orrnehézségével” magyarázható, azzal, hogy a pártban a szélesebb fórumok sohasem az érdemi vitákról szóltak, csak annak megszavazásáról, amivel a csúcsvezetés előállt.

A cikk írója szerint hiába ismételgeti a pártvezetés, hogy prioritásainak kilencven százaléka bekerült a kormányprogramba, ez édeskevés, mivel részint csak egy vázlatról van szó, „amiből távolról sem szoktak mindent megvalósítani” , másrészt a program megvalósításához emberek és kormánytagok kellenek, viszont a Most-Hídnak csak két „periférikus tárca” – az igazságügyi és a környezetvédelmi – jutott.

Az igazságügyi minisztérium önmagában kevés az igazságszolgáltatás átalakításához, az csak az imázsépítés terepe lesz, a környezetvédelmi tárca pedig a pénzosztó sarok – mutat rá írásában a pozsonyi magyar nyelvű lap cikkírója. Megjegyzi: jelzésértékű, hogy míg a párt kampányában egészségügyi reformprogramjával dicsekedett, ám a koalíciós tárgyalásokon még úgy sem kellett neki a tárca, hogy azt Ficóék tálcán kínálták neki.

„Ficóék két súlytalan minisztériummal brutálisan beárazták a Hidat, de ami még kétségesebbé teszi Bugárék érdekérvényesítő képességét, az a nem létező zsarolópotenciáljuk” – emeli ki a cikkíró, rámutatva: míg az első Dzurinda-kabinet idején az MKP úgy zsarolhatta volna meg a többieket a kilépéssel, hogy a tízszázalékos választási eredménye egy előrehozott választás esetén is meglett volna, erre most esély sincs, hiszen Fico hozhatná fel érvként az előrehozott választást, látva a „Híd legjobb esetben is küszöb körüli, de inkább jóval az alatti támogatottságát”. Ezért a pártra olyan évek várnak, amikor „érdekérvényesítési potenciálja a nullával egyenlő, mivel alapvető érdeke, hogy mindenképpen kihúzza a négy évet ez a bizarr koalíció” – szögezi le az Új Szó kommentárja.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »