Szlovákia: nagyon erőlködik a jobboldal

Jobboldali koalíció csak az SNS és a Híd részvételével jöhet létre, ezért Bugár Bélának, a Híd elnökének ki kell békülnie a nemzetiekkel – üzente meg tegnap az OĽaNO–NOVA és az SaS. Hasonló véleményen van a párt több választója, Grigorij Mesežnikov szerint viszont az SNS-szel óvatosan kell bánni, a párt ugyanis csak látszólag újult meg, írja az Új Szó.

A választások utáni matematika alapján jobboldali koalíció a Híd és a nemzetiek nélkül nem alakulhat meg. Bugár a választások után többször kihangsúlyozta, hogy számára az SNS elfogadhatatlan partner. Igor Matovič, az OĽaNO elnöke szerint a kisebb rosszat kell választania, jómaga nem hajlandó engedni prioritásaiból, s állítja, a Smerrel nem ül tárgyalóasztalhoz. Bugár szerint minden politikus választás és döntés előtt áll, s ha már a múlt lezárásáról beszélnek, ezt Matovič megteheti. „Miért nem borít fátylat a múltra Matovič és Sulík? Várják ki a végét, különböző tárgyalásaink lesznek, a párton belül is, s aztán majd tájékoztatok” – mondta tegnap Bugár.

Megosztott szavazótábor

Grigorij Mesežnikov szerint a Híd elnöke nincs könnyű helyzetben, s nagy nyomás nehezedik rá. „Bugárnak, mielőtt meghozza a döntést, nagyon sok szempontot kell megvizsgálnia. Egyebek mellett azt, milyen reakciókat váltana ki ez a döntés a párt választóinak körében. Nekem nagyon sok ismerősöm van, akik a Hidat választották, és akik elutasítanák az SNS-szel alkotott koalíciót, de vannak olyanok is, akik támogatnák. Látszólag a párt választóbázisa is kettészakadt” – mondta lapunknak a politológus.

Meglepő módon Bugár profilján a Facebook közösségi portálon – magyar és szlovák kommentelőktől egyaránt – számos olyan véleményt olvasni, amely kifejezetten támogatja az SNS-szel alkotott koalíciót. „A Híd az együttműködés pártja, hát tessék ezt bebizonyítani” – írja az egyik. Egy másik kommentelő, aki beismerte, hogy rendszeresen a Hidat választotta, felháborítónak tartja, hogy Bugár most gátolja a jobboldali koalíció létrehozását. A kommentelők jelentős része azt állítja, eddig azért választotta a pártot, mert Bugár szimpatikus, s a Híd nem csak a magyar kisebbséget érintő kérdésekkel foglalkozik reggeltől estig, s nem folytatott nacionalista politikát. Másrészt, amint felmerül az SNS-szel való együttműködés elutasítása, a megnyilvánulásokban Bugárt automatikusan nacionalistának kezdték tartani. „Azt hittem, pragmatikus pártot képvisel, s hogy ön Szlovákia állampolgára, de most úgy tűnik, csak egy Szlovákiában élő magyar” – írta az egyik kommentelő.

Grendel Gábor, a NOVA alelnöke s újonnan megválasztott parlamenti képviselője szerint tény, hogy az SNS nélkül nem lehet koalíció, s ezen senki sem változtat. „Jó megoldás egyszerűen nincs, de a jobboldali koalíció még mindig jobb, mint bármi más, és jobb, mint az előrehozott választások, amelyeken szerintem a szélsőséges Marián Kotleba még több szavazatot kapna, s nem kizárt, az 5 százalék körül mozgó jobbközép pártok közül pedig még több kiesne a parlamentből” – mondta az Új Szónak Grendel. Hasonló véleményen van Cséfalvay Katalin, a Sieť képviselője is. „Olyan helyzetben vagyunk, hogy az SNS jelenleg nem a legrosszabb koalíciós partner” – állítja a Sieť képviselője.

Az SNS „megújulása”

Mesežnikov szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy az SNS és elnöke, Andrej Danko egyelőre nem igazolta, hogy teljesen megváltozott volna. „Igen, a párt már nem képvisel olyan szélsőséges nézeteket, mint Ján Slota idején, de struktúráiban azért annyira nem változott meg” – vélekedik a politológus.

Egyébként Danko sem új arc a nemzetieknél, 1997-től része az SNS különböző járási struktúráinak. Az SNS parlamenti képviselőjének, Rudolf Pučíknak is volt parlamenti asszisztense az első Fico-kabinet idején. Épp Slota választotta be őt a párt vezetésébe, amikor 2010-ben alelnököt csinált belőle, két évvel később már Danko váltotta őt a pártelnöki poszton.

Az SNS listájáról több régi SNS-es és HZDS-es képviselő került vissza a parlamentbe, akik legutóbb a két párt legnagyobb botrányainak idején voltak képviselők. Jaroslav Paška például Slota alatt lett a párt európai parlamenti képviselője. Brüsszeli tevékenységei közé tartozott például, hogy írásbeli kifogással élt az Európai Parlament petíciós bizottságánál amiatt, mert a testület befogadta a szlovákiai magyarok szlovák állampolgári jogai mellett kiálló petíciót. A párt listáján Štefan Zelník is bejutott a parlamentbe, aki még Slota és Vladimír Mečiar idején kezdett politizálni. Előkelő helyen szerepelt a listán a HZDS volt földművelésügyi minisztere, Vladimír Chovan is, akit viszont közvetlen a választások előtt Danko törölt. A HZDS másik egykori képviselőjét, Eva Antošovát a listán hagyta, ő ennek köszönhetően ismét bejutott a parlamentbe.

„Ahhoz, hogy az SNS elfogadható legyen a leendő koalíciós partnerek körében, elsősorban bizonyítania kell, hogy megváltozott, s minimum egyértelműen el kellene határolódnia a párt előző vezetésének praktikáitól, politikájától, korrupciós múltjától. Másrészt kérdéses, mennyire lehet erről bárkit is meggyőzni” – mondta Mesežnikov.

Kitekintő / Új Szó

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »