Szlovákia: nagyon erőlködik a jobboldal

Jobboldali koalíció csak az SNS és a Híd részvételével jöhet létre, ezért Bugár Bélának, a Híd elnökének ki kell békülnie a nemzetiekkel – üzente meg tegnap az OĽaNO–NOVA és az SaS. Hasonló véleményen van a párt több választója, Grigorij Mesežnikov szerint viszont az SNS-szel óvatosan kell bánni, a párt ugyanis csak látszólag újult meg, írja az Új Szó.

A választások utáni matematika alapján jobboldali koalíció a Híd és a nemzetiek nélkül nem alakulhat meg. Bugár a választások után többször kihangsúlyozta, hogy számára az SNS elfogadhatatlan partner. Igor Matovič, az OĽaNO elnöke szerint a kisebb rosszat kell választania, jómaga nem hajlandó engedni prioritásaiból, s állítja, a Smerrel nem ül tárgyalóasztalhoz. Bugár szerint minden politikus választás és döntés előtt áll, s ha már a múlt lezárásáról beszélnek, ezt Matovič megteheti. „Miért nem borít fátylat a múltra Matovič és Sulík? Várják ki a végét, különböző tárgyalásaink lesznek, a párton belül is, s aztán majd tájékoztatok” – mondta tegnap Bugár.

Megosztott szavazótábor

Grigorij Mesežnikov szerint a Híd elnöke nincs könnyű helyzetben, s nagy nyomás nehezedik rá. „Bugárnak, mielőtt meghozza a döntést, nagyon sok szempontot kell megvizsgálnia. Egyebek mellett azt, milyen reakciókat váltana ki ez a döntés a párt választóinak körében. Nekem nagyon sok ismerősöm van, akik a Hidat választották, és akik elutasítanák az SNS-szel alkotott koalíciót, de vannak olyanok is, akik támogatnák. Látszólag a párt választóbázisa is kettészakadt” – mondta lapunknak a politológus.

Meglepő módon Bugár profilján a Facebook közösségi portálon – magyar és szlovák kommentelőktől egyaránt – számos olyan véleményt olvasni, amely kifejezetten támogatja az SNS-szel alkotott koalíciót. „A Híd az együttműködés pártja, hát tessék ezt bebizonyítani” – írja az egyik. Egy másik kommentelő, aki beismerte, hogy rendszeresen a Hidat választotta, felháborítónak tartja, hogy Bugár most gátolja a jobboldali koalíció létrehozását. A kommentelők jelentős része azt állítja, eddig azért választotta a pártot, mert Bugár szimpatikus, s a Híd nem csak a magyar kisebbséget érintő kérdésekkel foglalkozik reggeltől estig, s nem folytatott nacionalista politikát. Másrészt, amint felmerül az SNS-szel való együttműködés elutasítása, a megnyilvánulásokban Bugárt automatikusan nacionalistának kezdték tartani. „Azt hittem, pragmatikus pártot képvisel, s hogy ön Szlovákia állampolgára, de most úgy tűnik, csak egy Szlovákiában élő magyar” – írta az egyik kommentelő.

Grendel Gábor, a NOVA alelnöke s újonnan megválasztott parlamenti képviselője szerint tény, hogy az SNS nélkül nem lehet koalíció, s ezen senki sem változtat. „Jó megoldás egyszerűen nincs, de a jobboldali koalíció még mindig jobb, mint bármi más, és jobb, mint az előrehozott választások, amelyeken szerintem a szélsőséges Marián Kotleba még több szavazatot kapna, s nem kizárt, az 5 százalék körül mozgó jobbközép pártok közül pedig még több kiesne a parlamentből” – mondta az Új Szónak Grendel. Hasonló véleményen van Cséfalvay Katalin, a Sieť képviselője is. „Olyan helyzetben vagyunk, hogy az SNS jelenleg nem a legrosszabb koalíciós partner” – állítja a Sieť képviselője.

Az SNS „megújulása”

Mesežnikov szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy az SNS és elnöke, Andrej Danko egyelőre nem igazolta, hogy teljesen megváltozott volna. „Igen, a párt már nem képvisel olyan szélsőséges nézeteket, mint Ján Slota idején, de struktúráiban azért annyira nem változott meg” – vélekedik a politológus.

Egyébként Danko sem új arc a nemzetieknél, 1997-től része az SNS különböző járási struktúráinak. Az SNS parlamenti képviselőjének, Rudolf Pučíknak is volt parlamenti asszisztense az első Fico-kabinet idején. Épp Slota választotta be őt a párt vezetésébe, amikor 2010-ben alelnököt csinált belőle, két évvel később már Danko váltotta őt a pártelnöki poszton.

Az SNS listájáról több régi SNS-es és HZDS-es képviselő került vissza a parlamentbe, akik legutóbb a két párt legnagyobb botrányainak idején voltak képviselők. Jaroslav Paška például Slota alatt lett a párt európai parlamenti képviselője. Brüsszeli tevékenységei közé tartozott például, hogy írásbeli kifogással élt az Európai Parlament petíciós bizottságánál amiatt, mert a testület befogadta a szlovákiai magyarok szlovák állampolgári jogai mellett kiálló petíciót. A párt listáján Štefan Zelník is bejutott a parlamentbe, aki még Slota és Vladimír Mečiar idején kezdett politizálni. Előkelő helyen szerepelt a listán a HZDS volt földművelésügyi minisztere, Vladimír Chovan is, akit viszont közvetlen a választások előtt Danko törölt. A HZDS másik egykori képviselőjét, Eva Antošovát a listán hagyta, ő ennek köszönhetően ismét bejutott a parlamentbe.

„Ahhoz, hogy az SNS elfogadható legyen a leendő koalíciós partnerek körében, elsősorban bizonyítania kell, hogy megváltozott, s minimum egyértelműen el kellene határolódnia a párt előző vezetésének praktikáitól, politikájától, korrupciós múltjától. Másrészt kérdéses, mennyire lehet erről bárkit is meggyőzni” – mondta Mesežnikov.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »