Amerika: ők az előválasztások első áldozatai

  • Bernie Sanders és Hillary Clinton szoros versenyben a demokrata oldalon
  • Az iowai eredmények láttán többen is visszaléptek a versenyből az anyagi- és támogatási hiányokra hivatkozva
  • Rand Paul, Mike Huckabee és Rick Santorum felfüggesztette kampányát
  • A mögöttük álló támogatókra és donorokra a versenyben maradtak közül többen is pályáznak

Február elsején beindult az amerikai előválasztási gépezet, Iowában tartották az első elnökjelölő üléseket. Ezt követi majd február kilencedikén a New Hampshire-ben megrendezésre kerülő előválasztás, aminek a többi állammal szemben nagyobb jelentőséget szoktak tulajdonítani. Az első „forduló” után többen is kihullottak a versenyből, az ő támogatóikért nagy harc megy a jelöltek között. Clinton és Sanders között a szoros iowai végeredmény után kiéleződött a verseny, abban reménykednek, New Hampshire majd eldönti, ki a jobb.

Február első napján kezdetét vette az amerikai elnökválasztás hosszas folyamatának egy újabb fejezete, az előválasztási időszak. Az államokban a regisztrált szavazók összegyűlnek könyvtárakban, iskolákban, és megvitatják, hogy kit tartanak alkalmasnak az elnökjelölti posztra. Mikor megbeszéltek minden fontos részletet, szavaznak a két párt jelöltjeire, akik már nagyon várják az első igazi megmérettetés eredményeit. Iowa után idén a demokrata oldalon igen szoros verseny alakult ki két induló, Hillary Clinton volt külügyminiszter és Bernie Sanders vermonti szenátor között. Sanders négy szavazat híján (697-701) a második helyen végzett, Clintonnak pedig nem is kellett több ahhoz, hogy magát kiáltsa ki győztesnek. Sanders kampánystábja ez ellen hevesen tiltakozott, arra hivatkozva, hogy Clintonék manipulálják a szavazókat és a médiát, mikor sokadszorra úgy nyilatkoznak, hogy ők az egyértelmű győztesek.  

Sanders és Clinton versengése új szintre lépett, mikor az idáig inkább a társadalmi-gazdasági és jövedelmi különbségekre, politikai ígéreteire koncentráló Sanders hadat üzent demokrata riválisának, és tweet-hadjáratba kezdett Clinton ellen. A vermonti szenátor stábjának stratégiája a következő: hasonlítsuk össze a saját és ellenfelünk eredményeit és ígéreteit, majd emeljük ki azokat a részeket, ahol jobban teljesítettünk, illetve azokat, ahol ellenfelünk hibát követett el. Clintonék sem voltak restek, hasonló módon vágtak vissza. Az sem enyhíti a feszültséget, hogy Clinton stábja már egy ideje arra hivatkozva kampányol Sanders ellen New Hampshireben, hogy a magasabb népszerűségi mutatóit csak annak köszönheti, hogy a szomszédos Vermont államból származik. ”Tudom, hogy az emberek hajlamosak a szomszédos államok jelöltjeit támogatni. Ez a minta jellemző az előválasztásokra, és Sanders szenátor a szomszédjuk.” nyilatkozta Clinton, aki a 2008-as előválasztásokat megnyerte az államban (Barack Obama ellen).

Rand Paul szenátor, aki a republikánus párt színeiben indult a jelölésért, február harmadikán bejelentette, hogy felfüggeszti kampányát, és kiszáll a versenyből. Pénz- és támogatás hiányára hivatkozva döntött így, miután Iowában öt százalék alatti teljesítményt ért el. Most, hogy elhagyta a mezőnyt, az őt támogatóknak új jelölt után kell nézniük. Rand Paul republikánus riválisai nyilván szívesen látnák volt kihívójuk támogatóit a saját oldalukon, de erre a legjobb esélyekkel Ted Cruz texasi szenátor rendelkezik, akinek a támogatásáról már Paul kampányának legnagyobb donorjai is nyilatkoztak. Cruz ”barátként” nyilatkozott Paulról, akit a ”szabadság erős hangjaként” jellemzett. 

Egy másik jelölt, akinek az álmai az Ovális irodáról február elsején végleg elszálltak, Mike Huckabee, Arkansas állam volt kormányzója. Két százalék alatti eredménye arra késztette, hogy még aznap felfüggessze kampányát. Az evangélikusok körében igen népszerű jelölt egyelőre nem nyilatkozott, hogy bármelyik republikánus indulót támogatná, de várhatóan Ted Cruz tábora fogja felszippantani a követőit. Rick Santorum, volt pennsylvaniai szenátor Iowa után szintén kiszállt a versenyből, egy százalék körüli támogatottsággal. Kijelentette, ez nem az ő ideje volt, ezután pedig úgy tudja képviselni az általa vallott értékeket, ha egy jobb esélyekkel rendelkező indulót támogat, név szerint Marco Rubiot, aki a harmadik helyen végzett Cruz és A Trump után. A fiatal floridai szenátor jó eredménnyel zárta a hétfői fordulót, egy hajszállal maradt csak le az ingatlanmogul Donald Trump mögött. 

Marco Rubio ellen valóságos szövetség alakult ki a republikánus párt indulói között. Valódi együttműködésről persze szó sem lehet, de három jelölt, Jeb Bush, Chris Christie és John Kasich egyaránt Rubio ellen fordult a New Hampshire-i színtéren. Mindhárman egyetértenek abban, hogy Rubio ”nem érdemli meg az itt élők szeretetét” (és szavazatát), mert nem fordított elég időt rájuk a kampánya során. Felróják neki azt is, hogy amennyiben meg is jelenik, nem válaszol a kérdésekre, és gyorsan távozik a rendezvény végén. Az mindesetre igaz, hogy Rubio tette a legkevesebb, 76 megállót a New Hampshire-i kampány körútja során, míg ellenfelei száznál is többször álltak meg kezet fogni, fotót készíteni vagy csecsemő fejét megcsókolni.

New Hampshire és a többi megálló után egyre fog fogyni az indulók száma, míg végül ketten maradnak, akik ringbe szállhatnak az elnöki székért. A kampánnyal felhagyó jelöltek mögül ”felszabaduló” támogatók és donorok fontos szerepet játszhatnak a verseny kimenetelében, aki nyerni akar, mindenképpen megpróbálja majd maga mellé állítani őket. Cruz és Trump most nagyon népszerűek, annak ellenére, hogy külsős indulóknak számítanak, nem követik a párt hagyományos vonalát.  A republikánus párt elitjéből érkező jelöltek, mint például Marco Rubio, Jeb Bush vagy John Kasich kénytelen lesz azonban összefogni a külsős jelöltek ellen, ha győzni akarnak.

Koppány Mátyás

Friss hírek