Német lap szerint már Brüsszel is támogatná a görög-macedón határ megerősítését

Miro Cerar szlovén kormányfő a macedón-görög határ megerősítését javasolja az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) segítségével, az Európai Bizottság támogatja az elképzelést.

A szlovén kormányfő javaslata szerint az uniós tagországoknak pénzzel, technikával és személyzettel kellene támogatnia Macedóniát a Görögországgal közös határának biztosításában. A határőrizet megerősítésével napokon belül jelentősen csillapítani lehet a Törökország felől Görögországon keresztül érkező menekülthullámot – írta a lap beszámolója szerint Miro Cerar a tervet ismertető levelében.

Az Európai Bizottság támogatja a szlovén javaslatot, és szeretne a lehető leggyorsabban jogi lehetőséget teremteni a Frontex bevetésére az Európai Unión kívül, például Macedóniában.

Az uniós belügyminiszterek hétfői értekezletének margóján külön megbeszéléseket folytatnak majd a szlovén javaslatról – írta a Bild am Sonntag. A beszámoló szerint a német kormány egyelőre tanulmányozza a ljubljanai vezetés tervét.

A szlovén elképzelés alapján a menekülthullámmal érkező emberek Görögországban rekednének – írta a Bild am Sonntag, amelynek testvérlapja, a Bild című újság korábban már beszámolt egy hasonló tervről. Online kiadásában január 18-án megjelent cikke szerint a Brüsszelben, Berlinben és Bécsben formálódó válságkezelési tervek alapján az az egyik lehetséges „forgatókönyv”, hogy a Frontex segítségével megerősítik a macedón-görög határt, ha Görögország nem tudja feltartóztatni a menekülthullámot.

Az új határigazgatási rendszert március közepén vezethetnék be, következménye pedig az lehet, hogy Görögország „mega-menekülttáborrá”, az EU menekültelosztási és menekült-kitoloncolási központjává válik – írta a Bild, amely szerint az athéni vezetés cserébe pénzügyi támogatásra számíthatna.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »