Burkina Faso: francia és amerikai segítséggel harcolnak a terroristák ellen

  • Heves tűzharc kezdődött szombat hajnalban a Burkina Fasó-i főváros, Ouagadougou központjában.
  • A francia és amerikai támogatással zajló akció célja a Splendid Hotel és a vele szemben lévő kávézó megtisztítása a terroristáktól.
  • A nyugat-afrikai ország fővárosában péntek este óta zajló terrortámadásnak eddig legkevesebb húsz halálos áldozata van.

Mintegy hatvan túsz kimenekítése után heves tűzharc kezdődött szombat hajnalban a Burkina Fasó-i főváros, Ouagadougou központjában. A francia és amerikai támogatással zajló akció célja a Splendid Hotel és a vele szemben lévő kávézó megtisztítása a terroristáktól – jelentette a francia hírügynökség tudósítója a helyszínről.

A nyugat-afrikai ország fővárosában péntek este óta zajló terrortámadásnak – amelyet al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM) vállalt magára – eddig legkevesebb húsz halálos áldozata van.

A burkinai biztonsági erők egy francia különleges alakulat támogatásával hajnali öt órakor indítottak támadást a hotelt megszállva tartó dzsihadisták ellen, és azóta a helyszíni beszámolók szerint szüntelen fegyverropogás hallatszik.

A legfrissebb jelentések szerint a tűzharc a szálloda felső emeletein zajlik.

A katonák nem sokkal hét óra előtt akciót indítottak a szemközti kávézó elfoglalására is, amelynek teraszán a tűzoltók előzőleg egy tucat holttestet találtak.

Francois Hollande francia elnök Párizsban megerősítette, hogy francia katonák részt vesznek a terroristák ellen indított műveletben, egyúttal kormánya teljes támogatásáról biztosította a tavaly novemberben hivatalba lépett Marc Roch Christian Kaboré burkinai államfőt.

A Pentagon egy tisztségviselője közben Washingtonban azt közölte, hogy amerikai katonák is bekapcsolódtak az ouagadougoui terroristák elleni műveletbe: hatvanan a francia akciót segítik, tizenöt katonát pedig az amerikai nagykövetséghez vezényeltek.

A pentagonbeli forrás azt is elmondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy az Egyesült Államok igyekszik hírszerzési és felderítési téren is támogatni a francia alakulatokat.

Kitekintő / MTI

Friss hírek