Iráni atomprogram: Kerry szerint maradtak nehéz kérdések

Irán és az Egyesült Államok „valódi haladást” ért el az iráni atomprogramról szóló tárgyalásokon az utóbbi napokban, de továbbra is maradtak nehéz kérdések – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap Bécsben iráni kollégájával, Mohamed Dzsavad Zariffal lezajlott egyeztetései után.

Az Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között zajló egyeztetések jelenlegi fordulójának kilencedik napján a tárcavezető azt mondta, ha a tárgyalásokon helyes döntések születnének, akkor lehetővé válna a megállapodás a július 7-re kitűzött végső határidőig.

Kerry leszögezte, Washington nem fogad el rossz egyezséget. Kifejtette, amennyiben a másik fél teljesen hajthatatlannak bizonyul, Washington kész arra, hogy felálljon a tárgyalóasztaltól.

Az amerikai diplomácia vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, nem ez a cél.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap, Bécsbe érkezése után úgy nyilatkozott, „nagyon közeli” a megegyezés. Ugyancsak vasárnap érkezett az osztrák fővárosba Laurent Fabius francia, Frank-Walter Steinmeier német, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Hozzájuk hétfőn csatlakozik Philip Hammond brit és Vang Ji kínai külügyi tárcavezető.

A tárgyalásokat jól ismerő diplomaták szombaton úgy nyilatkoztak, hogy az Iránnal szembeni szankciók feloldásának időkeretében és mértékében előzetesen megállapodás született, habár az iráni nukleáris kutatás és fejlesztés korlátai, valamint az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzése továbbra is vitatott kérdések.

A Háárec című izraeli napilap vasárnap a tárgyalásokat ismerő diplomatákra hivatkozva azt írta, lehetséges, hogy nem átfogó megállapodással, hanem hivatalos aláírási ceremónia nélküli „egyezmény elfogadásával” érnek véget a tárgyalások. Ennek végrehajtása három szakaszban történne, és az év végéig zárulna le.

Az újság diplomatákra hivatkozva kifejti, hogy az első fázis két hónapig tartana, amíg az amerikai kongresszus és az iráni parlament tanácskozna és szavazna a tervezett megállapodásról. A következő szakaszban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) felügyelői látogatnának el az iszlám köztársaságba. Így meggyőződhetnének arról, Teherán betartja-e a megállapodásokat és megvizsgálnák, vannak-e katonai dimenziói az iráni atomprogramnak. Csupán ezután lépne hivatalosan hatályba a megállapodás, és oldanák fel az országot sújtó gazdasági szankciókat.

Egy másik diplomata vasárnap azt mondta az APA osztrák hírügynökségnek, hogy négyféle forgatókönyv képzelhető el. Az első az azonnali, átfogó megállapodás, a második egy hivatalosan Bécsben megkötött egyezség, amelyet később hajtanak végre, a harmadik a tárgyalások további meghosszabbítása, és a negyedik az egyeztetések megszakadása vagy a tárgyalások elnapolása.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »