Szunnita törzsek fogadtak hűséget az Iszlám Államnak Irakban

Miközben a legfontosabb feladat az lenne, hogy egységbe kovácsolódjanak Irak különböző csoportjai, és közösen vegyék fel a harcot az Iszlám Állammal, szunnita törzsek egy jelentős része a síitákkal szembeni sérelmei hatására inkább az Iszlám Államot választotta. Az iraki vezetésnek egyre égetőbb, hogy kezelje a szunniták problémáit, és közelítse őket a síitákhoz, különben hosszútávon még súlyosabb problémákkal kell szembenéznie.

Az iraki Anbar tartomány számos szunnita törzse hűséget fogadott az Iszlám Állam Irakban és Levantéban nevű szélsőséges terrorszervezetnek szerdán Fallujah-ban.

Imran Khan, az al-Jazeera tudósítója Bagdadból jelentette, hogy az viszont egyelőre nem világos, hogy a törzseket az Iszlám Állam kényszerítette-e a „behódolásra”. „Amennyiben ez szabad akaratukból történt, az rendkívül aggasztó az iraki kormány számára”, mondta a tudósító.

A törzsek által kiadott közlemény hangvétele rendkívül kormányellenes, illetve leszögezi, hogy „a törzsek az Iszlám Államhoz való csatlakozása az egyetlen módja annak, hogy Anbar tartományban béke legyen.”

A szakértők véleménye megoszlik abban a kérdésben, hogy vajon kényszer hatására cselekedtek-e a törzsek. Matthew Henman terrorizmus-szakértő nem zárta ki ezt a lehetőséget sem, ugyanakkor valószínűbbnek tartja, hogy a szunniták tettét a kormányzatba vetett alacsony bizalom hajtja, illetve annak tudomásul vétele, hogy a síita vezetés nem képes visszafoglalni az Iszlám Állam által elfoglalt területeket egymaga.

A szerdai „eskütétel” közvetlenül azután történt, hogy Anbar tartomány szunnita vezetőinek egy jelentős része nyíltan kritizálta a síita milíciák aktív részvételét az Iszlám Állam által elfoglalt területek visszahódításában, beleértve Anbar fővárosát, Ramadit is. 

Imran Khan ugyanakkor hangsúlyozta, hogy függetlenül attól, hogy számos törzs az Iszlám Állam mellé állt, sokuk a Haider al-Ábádi vezette bagdadi kormányhoz fordult segítségért. „Azt mondták: ha felfegyvereztek minket, ha engeditek, hogy szunnitaként harcoljunk, mi képesek leszünk megszabadítani az országot az Iszlám Államtól”, mondta a tudósító. 

Ugyanakkor az a tény, hogy számos törzs nyíltan hűséget fogadott az Iszlám Államnak, jól jelzi a síita vezetéssel szembeni ellenérzések szintjét, amelyek kezelése hosszútávon kulcsfontosságú érdeke az országnak. Ilyen körülmények közepette az Iszlám Állam nem legyőzhető, illetve, ha mégis, az alapvető szektariánus szembenállás továbbra is megoldatlan marad, amely később „egy újabb Iszlám Állam” megjelenését fogja jelenteni. 

Az iraki vezetésnek mihamarabb meg kell tennie azokat a lépéseket, amelyekkel helyreállítja a szunniták bizalmát a síitákban, máskülönben Irak még hosszú éveken át a káosz szélén fog táncolni.

Káply Mátyás

Friss hírek