Lássuk papíron is: nem hisznek a görög kormánynak

Görögország a folyamatban lévő mentőcsomag hitelmegállapodásainak meghosszabbítását kérheti, ám az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke, Valdis Dombrovskis szerdán elmondta: nem mindegy, mit ért ezen Athén.

A lett politikus közölte: szeretné papíron leírva látni, hogy pontosan mit is szeretne kérni a görög kormány, addig nem tud érdemben hozzászólni ehhez a kérdéshez. A bizottság alelnöke ismételten hangsúlyozta: az eurócsoport hétfő tanácskozásán az vált világossá, hogy a pénzügyminiszterek szerint a jelenlegi kedvezményes hitelcsomagból és ahhoz kapcsolódó reformprogramból álló csomag meghosszabbítása a követendő út. Ezt az új görög kormány elutasítja, mondván: a választóktól éppen arra kaptak felhatalmazást, hogy véget vessenek a programnak.

Valdis Dombrovskis rámutatott: lehet arról tárgyalni, hogy a programban lefektetett intézkedések bármelyikét más lépésekre lehessen cserélni, de azok fiskális hatása ugyanakkora kell, hogy legyen, vagyis a program nem változhat lényegesen. A bizottság alelnöke úgy érvelt, hogy a program meghosszabbításával időt is lehetne nyerni a további tárgyalásokhoz, a programhoz rendelt keretben még van pénz, amelyhez Görögország akkor juthat hozzá, ha a megállapodást meghosszabbítják és lezárul az annak végrehajtását ellenőrizni hivatott, úgynevezett felülvizsgálat.

Dombrovskis mindazonáltal nem hagyott kétséget afelől, hogy az esetleges döntést a pénzügyminisztereknek kell meghozniuk az eurócsoportban, a bizottság pusztán előmozdítani igyekszik a megegyezést.

Arra a kérdésre, hogy mi történik majd március 1-jén, miután a program véget ér, Dombrovskis úgy válaszolt, hogy Görögország nehézségekbe ütközhet, ha pusztán piaci forrásokból óhajtja biztosítani finanszírozását. Mint mondta: a gazdasági környezet gyorsan változik, és sajnos nem a jó irányba, aggasztó tendenciákat látnak. A korábbi lett kormányfő emlékeztetett, hogy a fiskális célok nem elérhetetlenek Görögország számára, miután a tavalyit is sikerült teljesítenie. A politikus figyelmeztette Görögországot, hogy ne tegyen olyan egyoldalú lépéseket, amelyek a program lényegét változtatnák meg.

Kitekintő / MTI

Friss hírek