Megnyomták a tőkepiaci unió startgombját

Három hónapig tartó konzultációt indított szerdán az Európai Bizottság a tőkepiaci unióról szóló zöld könyv megjelentetésével. A Juncker-bizottság egyik kiemelt projektjének számító kezdeményezés célja a reálgazdaság banki finanszírozástól való egyoldalú függőségének csökkentése és a határokon átnyúló befektetések előtt álló akadályok felszámolása.

Zöld könyv megjelentetésével hivatalosan is megadta az indítójelet szerdán az Európai Bizottság a következő öt év egyik legnagyobb uniós projektjének számító tőkepiaci unió megvalósítására. A nagyszabású terv célja a határokon átnyúló tőkebefektetések és a cégek finanszírozása előtt álló akadályok 2019-ig történő felszámolása és a jelenleg túlnyomórészt a banki csatornákon zajló hitelezés tőkepiaci alternatívájának kifejlesztése.

A zöld könyv publikálásával most május 13-ig egy három hónapig tartó konzultációs folyamat veszi kezdetét, amelynek keretében kikérik valamennyi politikai és szakmai érdekelt fél véleményét a tervről. Párhuzamosan a Bizottság a tájékoztatókról szóló irányelv felülvizsgálatáról és a magas színvonalú értékpapírosításról is konzultációt kezdeményezett.

Brüsszel szándéka, hogy a beérkező észrevételek figyelembevételével még a nyár folyamán cselekvési tervet fogadjon el, ami a tőkepiaci unió 2019-ig történő megvalósításához szükséges építőelemek ütemezését tartalmazza.

„A tőkepiaci unió az első strukturális kezdeményezés, amelyet a Bizottság az európai beruházási terv keretében előterjeszt. Hozzájárul majd annak biztosításához, hogy az európai beruházási terv ne csupán egy egyszeri fellángolás legyen, hanem tartós pozitív hatást gyakoroljon a gazdasági környezetre Európában” – szögezte le Jyrki Katainen, az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke.

„A követendő irány egyértelmű: lentről felfelé építkezve kell megteremtenünk az egységes tőkepiacot, miközben beazonosítjuk és egyesével felszámoljuk az akadályokat. A tőkepiaci unió célja, hogy felszabadítsuk a bőségesen rendelkezésre álló, de pillanatnyilag hozzáférhetetlen forrásokat, és azokat az európai vállalkozások, mindenekelőtt a kkv-k szolgálatába állítsuk” – fűzte hozzá Jonathan Hill, a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos. „A tőke szabad áramlása volt az egyik alapvető elv, amelyre az EU felépült. Több mint ötven évvel a Római Szerződés aláírását követően legfőbb ideje, hogy megragadjuk az alkalmat és valóra váltsuk ezt a víziót” – tette hozzá Lord Hill.

A Bizottság brit tagja hangsúlyozta, hogy miközben a Juncker-féle beruházási csomag a befektetések rövid távon történő felpörgetését célozza, addig a tőkepiaci unió hosszú távon kívánja felszabadítani a forrásokat az EU vállalkozásai, és mindenekelőtt a megfelelő hitelekhez jelenleg nehezen hozzáférő kis és közepes méretű cégek számára. A biztos szerint a gazdasági és pénzügyi válság rávilágított a banki finanszírozástól való egyoldalú függés (az EU-ban 75-80 százalékban a pénzintézetek finanszírozzák a reálgazdaság működését) hátrányaira, hiszen miután számos helyen befagyott a hitelezés, nem akadtak alternatív lehetőségek a cégek számára.

Lord Hill hangsúlyozta, hogy nem a banki hitelezés helyettesítése, hanem annak kiegészítése a cél. Példaként hozta fel az Egyesült Államokat, amelynek kockázati tőkepiaca ötször nagyobb Európáénál. Az amerikaihoz hasonló mértékű integráltság esetén 2008 és 2013 között becslések szerint körülbelül 90 milliárd euróval több forrás állt volna a vállalkozások rendelkezésére az EU-ban. Hill szerint az USA-ban több mint 3 ezer kockázati tőkén alapuló ügylet köttetett öt év alatt.

Jonathan Hill arra is felhívta a figyelmet, hogy Kína mostanra az EU-nál fejlettebb tőkepiaccal rendelkezik, ami ugyancsak lépésekre kell, hogy sarkallja Európát.

A Bizottság most megfuttatott terve az EU 28 tagállamára kiterjedő valódi egységes tőkepiacot kíván létrehozni. A projektért felelős biztos rámutatott, hogy a tőkepiac jelenleg a tagállami határok mentén szabdalt és széttöredezett. Az egyik legfontosabb cél ezért az EU-n belüli határokon átnyúló befektetések előtt álló akadályok felszámolása és a globális tőkepiacokkal fennálló kapcsolatok megerősítésének ösztönzése.

A további alapelvek közé tartozik a tőkepiacok által a gazdaságnak, a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez nyújtott előnyök maximalizálása, a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó egységes szabálykönyv elfogadása, a megfelelő szintű befektetővédelem biztosítása és a befektetések minden világtájról történő vonzása Európába.

A tőkepiaci unió segítségével a Bizottság meg akarja szüntetni a finanszírozást igénylők és a befektetők közötti akadályokat, és a lehető leghatékonyabbá kívánja tenni a rendelkezésre álló források megfelelő helyre való eljuttatásának rendszerét, a „befektetési láncot”.

A tájékoztatók és az értékpapírosítás

Brüsszel két másik kezdeményezést illetően is kikéri az érintett szakmai körök véleményét. Az egyik a tájékoztatásról szóló irányelv felülvizsgálata, a másik pedig a magas szintű értékpapírosítás.

Az értékpapírosítás során az eszközök összevonásával pénzügyi eszköz keletkezik, így több befektető tud részesedést vásárolni ezen eszközökből, ami növeli a likviditást és tőkét szabadít fel a gazdasági növekedéshez. A magas színvonalú értékpapírosításra irányuló, uniós szintű kezdeményezés a termékek egységesítésének magasabb szintje révén biztosítaná a folyamat magas minőségét, a jogbiztonságot és az értékpapírosított eszközök összehasonlíthatóságát.

Mindez – a kkv-hitelek területén is – növelné a befektetők számára kulcsfontosságú információk átláthatóságát, következetességét és hozzáférhetőségét, és ösztönözné a nagyobb fokú likviditást. Ez megkönnyítené az értékpapírosított termékek kibocsátását és lehetővé tenné az intézményi befektetők számára, hogy kellő gondossággal vizsgálják meg azokat a termékeket, amelyek megfelelnek az eszközdiverzifikációra, megtérülésre és lejáratra vonatkozó igényeiknek – írja közleményében a Bizottság.

A zöld könyv a piacok hatékony működését hátráltató egyéb akadályok közép-, illetve hosszú távú felszámolását illetően is várja az érintettek és érdekeltek véleményét. Többek között a következőkről: hogyan csökkenthető a beruházási alapok létrehozásának és forgalmazásának költsége szerte az EU-ban; hogyan fejleszthető tovább a kockázati tőke és a magántőke; a társasági jog, valamint a fizetésképtelenséggel és az értékpapírosítással kapcsolatos jogszabályok és az adózás terén hozott, célzott intézkedések érdemben hozzá tudnak-e járulni a tőkepiaci unióhoz; valamint a fedezett kötvények kezelése – 2015-ben külön konzultáció kezdődik egy erre vonatkozó esetleges uniós keretről.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »