Szíria 2015-ben „kisöpri az összes terroristát”

A véres polgárháború lassan négy éve tart, több százezer áldozatot követelve, és milliókat menekülésre késztetve. Az Iszlám Állam 2014-es felemelkedése óta a humanitárius katasztrófa egyre csak fokozódik. A szíriai vezetés szerint ugyanakkor 2015-ben felszámolják a terrorizmust az országban.

Szíria miniszterelnöke, Wael al-Halqi vasárnap kijelentette, hogy a szíriai vezetés még 2015-ben ki fogja űzni a terroristákat az országból, és kész minden kezdeményezést támogatni, amely felveszi a harcot a globális terrorizmussal, adta hírül a Reuters.

A Parlamentben felszólalva a miniszterelnök elmondta, hogy Szíria legfőbb célja „kisöpörni az összes terroristát az országból” még ebben az évben. Hozzátette, hogy Szíria nem fogja engedni, hogy ellenségei „szétzúzzák a civilizáció bölcsőjét”, valamint megköszönte a hadsereg erőfeszítéseit az e cél elérése érdekében tett cselekedeteiért.

A szíriai vezetés többször hangsúlyozta már, hogy szívesen együttműködne más államokkal, hogy hatékonyabban vehessék fel a harcot az országban lázadó csoportok ellen, amelyeket Szíria terrorszervezeteknek minősít. Ellentétben a Nyugattal és egyes arab államokkal, akik különbséget tesznek a keményvonalas dzsihadista és a mérsékelt lázadó csoportok között. 

A szíriai polgárháború 2011 márciusában robbant ki, az arab tavasz hullámában. Az ellenzéki erők nem egységesek, számos különböző csoport harcol Bassár el-Aszad uralmának megdöntéséért, gyakran egymással is szembefordulva. 

A polgárháborúban megtalálhatók olyan szélsőséges szervezetek is, mint az al-Kaidához köthető Nuszra Front és az Iszlám Állam, amely pont a szíriai polgárháborúban megerősödve, komoly területeket megszerezve volt képes kiemelkedni a többi lázadó csoport közül. 

Az Egyesült Államok a polgárháború kitörése óta Bassár el-Aszad ellen, és a lázadók mellett tette le a voksát, ugyanakkor a hatékony segítségnyújtást megnehezíti az ellenzéki erők rendkívüli differenciáltsága, a radikális elemek jelenléte.

Az Iszlám Állam felemelkedése óta az USA vezette koalíció Irak után Szíriában is légitámadásokat hajt végre a szervezet pozíciói ellen, ezzel segítve a szárazföldön harcoló erőket. Ezt a stratégiát számos kritika éri, mivel sok esetben éppen Bassár el-Aszadnak kedvez, és a „mérsékelt” erőket is arra készteti, hogy az Iszlám Állam helyett, a kormányzati erőkkel szembeni harcokra fókuszáljanak.

Ugyanakkor a Kobane környéki harcokban a légitámadások nagy sikert értek el, és a várost védő kurdokkal együttműködve a hónapokig tartó harcok után sikerült visszaverni a dzsihadistákat. 

A feleket legutóbb Oroszország kívánta békíteni, ugyanakkor már a tárgyalások megkezdése előtt nyilvánvalóvá vált, hogy nincs sok esély az áttörésre, mivel a főbb ellenzéki szervezetek nem is vettek részt a megbeszéléseken, hiszen számukra az egyetlen megoldás Bassár el-Aszad távozása, amit Oroszország mint Szíria szövetségese soha nem fog elősegíteni.

Ennek megfelelően nem is történt érdemi előrelépés a felek között. Ennek természetesen Oroszország is tudatában volt, sokkal inkább egy, a konfliktust minél hamarabb, békésen megoldani kívánó közvetítő szerepet kívánt magára venni Moszkva, amellyel pozitív színben tűnhet fel riválisa, az Egyesült Államokkal szemben, amely egyelőre nem talál megoldást a szíriai válságra. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2013-ban egyszer már sikerrel állapodott meg Aszaddal a vegyifegyverek kérdéséről, amellyel akkor Barack Obama komoly presztízsveszteséget szenvedett.

Káply Mátyás

Friss hírek