Kerry: Aszadnak és az Iszlám Államnak szükségük van egymásra

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint azon érvek, amelyek szerint az Iszlám Állam elleni légitámadások a szíriai rezsimet erősítik, hibásak és nem veszik figyelembe a realitásokat Szíriában. Szerinte ugyanis Aszad és a dzsihadista szervezet szimbózisban állnak, mindkettő számára fontos a másik léte.

John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn a Foreign Policy konferenciáján fogalmazott úgy, hogy Aszad és az Iszlám Állam egymással „szimbiotikus” kapcsolatban vannak, azaz egymás számára kölcsönösen hasznos a létük, olvasható a Foreign Policy internetes portálján.

Az Obama-kormányzat kialakulóban lévő szíriai stratégiájának egyik fő célja Bassár el-Aszad szíriai elnök gyengítése lenne, de eközben az Iszlám Állam pozícióinak bombázása zajlik, amely viszont Aszadot segíti.

„Tudatában vagyok annak, hogy sokan azt hiszik, hogy a légitámadások az Iszlám Állam ellen Szíriában az ország régóta uralkodó diktátorának előnyére válnak”, mondta a külügyminiszter, majd folytatta: „Azonban ezek a feltételezések a Szíriában fennálló politikai valóságot félreértelmezik. Az Aszad-rezsim és az Iszlám Állam nagyon is függenek egymástól. Szimbiotikus kapcsolat van köztük.”

Barack Obama elnök stratégiája elsősorban Irakban koncentrált a dzsihadista szervezet felszámolására, azonban az elmúlt hetekben világossá vált, hogy muszáj a szervezet szíriai központjait is megsemmisíteni ahhoz, hogy sikerrel ki lehessen söpörni a térségből.

Továbbá a nemzetközi koalíció számára hasonlóan problémás tény, hogy a „mérsékelt” szíriai lázadó csoportok – akik Aszad uralmának potenciális alternatívái, valamint a stratégia központi elemei azáltal, hogy szárazföldön veszik fel a harcot a dzsihadisták ellen – komoly támadásoknak vannak kitéve mind a rezsim, mind pedig a dzsihadisták oldaláról, és ennek köszönhetően meg is gyengültek.

Kerry elmondta, hogy attól függetlenül, hogy az amerikai népnek elege lett Amerika közel-keleti háborúiból és nem akar még egybe belekeveredni, az USA-nak fontos gazdasági és nemzetbiztonsági érdekei vannak a térségben.

A külügyminiszter beszélt a szíriai rezsim taktikájáról is, amely a „mérsékelt” csoportokat támadja, míg az Iszlám Állam és az al-Kaidához köthető szervezetek elleni fellépést teljes mértékben mellőzi. „Aszad könyörtelenül bombázza a lázadók által ellenőrzött területeket, ugyanakkor alig tesz valamit, hogy megállítsa az Iszlám Államot.”

Az azonban tény, hogy ez részben az amerikai stratégiának is köszönhető, hiszen a dzsihadisták elleni légitámadásokra épülő elképzeléssel Aszad válláról egy teher lekerült, és nem szükséges a szervezettel foglalkoznia. Ez pedig nem volt mindig így: még szeptemberben is bombázott a szíriai rezsim az Iszlám Állam által birtokolt területeket, amíg a nemzetközi koalíció át nem vette tőle ezt a feladatot.

Kerry kitért a légitámadások célpontjaira is, és ezzel kapcsolatban elmondta, hogy megsemmisítik a szervezet pénzügyi bázisait, így ellehetetlenítve harcosaik fizetését. „Képesek vagyunk meghatározni, hogy honnan érkeznek a szervezet olajbevételei, és így terveket kidolgozni, hogy ezt hogyan akadályozzuk.”

A dzsihadisták zsarolásból, illetve csempészetből származó bevételei folyamatosan csökkennek, így egyre nehezebb harcosaikat is kifizetni, mondta a külügyminiszter.

Az amerikai pénzügyminisztérium terrorizmusért és pénzügyi hírszerzésért felelős államtitkára, David Cohen szerint a koalíció az Iszlám Állam olajbevételeit a napi egymillió dolláros szintről heti néhány millióra csökkentette a légitámadásokkal. 

„Információval rendelkezünk arról, hogy harcosaiknak havi ezer dollárt fizetnek. Ez egy évben háromszázhatvan millió dollár csak az ő fizetésükre”, mondta az államtitkár.

Ugyanakkor óvatosnak kell lenni a szervezet pénzügyi bázisának megsemmisítésével, mivel az Iszlám Állam által használt bankrendszer megszüntetésével a civil lakosság is komoly kárt szenvedne el.

„Nem az az érdekünk, hogy lehetetlenné tegyünk minden pénzügyi műveletet, ahol az Iszlám Állam működik. Uralmuk alá hajtották a lakosságot, emberek millióit számos területen, akik azonban csak élni akarják tovább életüket. És a bankok – ahogy mindenki tudja – fontos működtetői a gazdaságnak”, tette hozzá David Cohen. 

Káply Mátyás

Friss hírek