Biztató jelek a nukleáris tárgyalások legújabb felvonása után

Újabb több napos tárgyalási fordulón van túl a hatok és Irán. Az érintett felek kedd óta több ízben tárgyaltak egymással, mi több, a tárgyalások alacsonyabb szinteken még jövő héten is folytatódnak. Irán és az Egyesült Államok képviselői bizakodva értékelték a fejleményeket.

Irán és az USA képviselői pozitív fejleményekről számoltak be a héten lezajlott bécsi magasrangú tárgyalások után, bár mindkét oldal elismerte, hogy még sok a teendő az átfogó egyezmény aláírásáig. A tárgyalások csúcspontja Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Javad Zarif iráni és John Kerry amerikai külügyminiszter szerdai háromoldalú tárgyalása volt. Ashton szóvivője szerint a megbeszélések kritikus pontjához értek az érdekeltek, míg az USA képviselői szerint előrelépés történt.

A tárgyalások nehéznek és intenzívnek bizonyultak, de ahelyett, hogy csak a problémákra összpontosítottak volna a felek, különböző megoldások is szóba kerültek, nyilatkozta Javad Zarif az iráni sajtónak. Zarif hozzátette, hogy legközelebb három-négy hét múlva találkozhat újra Ashtonnal és Kerryvel, bár ezúttal egy más helyszínen. A magas rangú diplomaták távozása után alacsonyabb szinten folytatódnak a tárgyalások. Jövő héten a szakértők az egyezmény technikai részleteiről értekeznek majd. 

Bár korábban Abbas Araghchi iráni diplomata és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter utalásokat tettek a tárgyalások újbóli meghosszabbítására, a tárgyaló felek most egyértelműen a november 24-i határidő betartása mellett kötelezték el magukat. „Soha se mondd, hogy soha, de ma csak november 24-re és csakis 24-re összpontosítunk”, nyilatkozta egy amerikai hivatalnok a Reutersnek. 

A két oldal közötti legnagyobb ellentétet még mindig Irán urándúsítási képessége jelenti. A nyugati hatalmak drasztikusan csökkenteni akarják Irán ezen képességét, de ezt Irán elutasítja. Szergej Ribakov orosz külügyminiszter-helyettes három problémás területként az urándúsítást, az iráni Arak kutatóreaktor sorsát, és a szankciók feloldásának menetét jelölte meg, írja a RIA Novosti hírügynökség.

Egyes szakértők szerint jöhet az egyezség

Az Arms Control Association (ACA) elemzői óvatosan optimisták. „Ha mindkét fél rugalmas és kreatív, akkor egy átfogó egyezmény, amely korlátozza Irán nukleáris programját és hatékony megfigyelést helyez kilátásba, elérhető november 24-ig”, nyilatkozta Daryl G. Kimball, az ACA ügyvezető igazgatója. Kimball hozzátette, hogy bár mindkét félnek nehéz döntéseket kell még meghoznia a megállapodás érdekében, az Iránnal szemben tett lépések és engedmények helyes kombinációja mindenki számára elfogadható lehet. Ezek a lépések magukban foglalják nem csak az iráni atomprogram korlátozását, de a bushehri atomerőmű üzemanyaggal való ellátásának biztosítását is.

Egy átfogó egyezmény bizonyulhat a legjobb biztosítéknak az iráni nukleáris fegyverek valósággá válásával szemben, hiszen egy ilyen egyezmény biztosítaná az iráni atomprogram megfigyelését, érvelt Kelsey Davenport, az ACA egy másik munkatársa. „Mint minden tárgyalásnál, egyik oldal sem kaphat meg mindent, amit akar. De egy kevés rugalmassággal és találékonysággal megkaphatják azt, amire szükségük van”, nyilatkozta Davenport.  

Vágner Krisztián

Friss hírek