Biden bocsánatot kért az USA közel-keleti szövetségeseitől

Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke bocsánatot kért korábbi beszéde miatt, amelyben azt állította, hogy a közel-keleti államok közül több is pénzzel és fegyverekkel támogatott szinte bárkit, aki Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcolt. Törökország és az Egyesült Arab Emírségek hivatalosan tiltakoztak Biden állításai ellen. Az alelnök szombaton a török hatóságoktól, vasárnap az Emírségek koronahercegétől kért bocsánatot telefonon.

Biden múlt héten a Harvard Egyetemen tartott előadásában Törökországot, Szaúd-Arábiát, Katart és az Egyesült Arab Emírségeket nevezte meg mint „legnagyobb problémát” a terrorizmus elleni harcban. „Több száz millió dollárt és több tízezer fegyvert öntöttek bárkibe, aki hajlandó volt Aszad ellen harcolni”, idézi Bident a The Washington Post. Az alelnök hozzátette, „akiket végül támogattak, az az al-Kaida és a Nuszra Front volt”.

A Biden által megnevezett országok közül Törökország és az Emírségek felháborodásukat fejezték ki és hivatalos helyreigazítást követeltek. Recep Tayyip Erdogan török elnök Biden megjegyzése után a kapcsolatát az alelnökkel „múltnak” nevezte, és tagadta a vádakat. A Fehér Ház közleményben tett kiigazítást, miszerint Biden alelnök nem szándékozta azt sugallni, hogy a szövetségeseik szándékosan segítették elő a terroristákat. Ezen kívül az alelnök telefonon kért Erdogantól elnézést.

A Fehér Ház szerint Biden alelnök vasárnap Mohammed bin Zayedet, Abu Dhabi koronahercegét is felhívta, hogy tisztázza, nem akart arra utalni, hogy az Emírségek támogatná a terroristákat. A telefonhívást egy emírségekbeli közlemény előzte meg, miszerint Biden állításai „hihetetlenek voltak és figyelmen kívül hagyták az Emírségek által betöltött szerepet a terroristák és a szélsőségesek elleni harcban”, tudósított a BBC. Az al-Jazeerának az Emírségek egyik külügyi munkatársa azt nyilatkozta, hogy az alelnök szavai „téves képet festenek az Emírségek szerepéről, épp egy olyan időben, amikor támogatja a erőfeszítéseket”.

Bár több forrás is megjegyzi, hogy Biden néha hajlamos kissé felelőtlenül nyilatkozni, ez az incidens az Egyesült Államok és a helyi szövetségesei között lévő súlyosabb nézeteltérést jelezheti. Biden megjegyzései felfeledték, hogy a mostani Obama-adminisztrációban sokan az Öböl-államokat és Törökországot okolják a szélsőségesek megerősödésért.

Ugyanakkor az USA szövetségesei a Nyugatot okolják, amiért ígéreteikkel ellentétben nem adtak kellő támogatást a szíriai mérsékelt lázadóknak, illetve nem vállaltak keményebb álláspontot Aszad eltávolításának érdekében. Az USA regionális szövetségesei egy olyan megoldást preferálnak, amely a szélsőségesek legyőzésén kívül Aszad eltávolítását is magába foglalja.

Az Egyesült Arab Emírségek aktívan részt vesz a koalíció légicsapásaiban és kulcsfontosságú szövetségese az Egyesült Államoknak a régióban. Törökország hasonló szerepet tölt be, bár török erők egyelőre nem vettek még részt az Iszlám Állam elleni harcokban, annak ellenére, hogy a török parlament engedélyezte a haderejének bevetését külföldön.

Szaúd-Arábia és Katar egyelőre nem kommentálta az amerikai alelnök szavait.

Vágner Krisztián

Friss hírek