Juncker: Európának továbbra is ébernek kell maradnia

Az Európai Bizottság elnökévé való megválasztása utáni első hivatalos útján Jean-Claude Juncker hétfőn Athénban dicsérte az elmúlt évek görögországi reformjait, azonban arra figyelmeztetett, hogy Európának továbbra is ébernek kell maradnia az új gazdasági és pénzügyi kihívásokkal szemben.

„Úgy vélem, hogy hosszú utat tettünk meg, és közelítünk (a válság) végéhez, de még nem vagyunk túl rajta (…) Soha nem mondtam, hogy véget ért a megszorítások ideje (…) Európa-szerte ébernek kell maradnunk, mert olyan dolgok érinthetnek minket, amelyeket nem lehet előre jelezni” – mondta a luxemburgi politikus azt követően, hogy találkozott Antonisz Szamarasz görög miniszterelnökkel.

Ugyanakkor azt is leszögezte, az Európai Bizottság elnökeként arra fog törekedni, hogy a befektetések elősegítésével Görögország felülkerekedjen az elmúlt évek jelentős munkanélküliségén. A luxemburgi politikus november elsején foglalja el hivatalát.

Juncker egyúttal azt hangoztatta Athénban, hogy a görög adósságválság idején – az eurócsoport vezetőjeként – „oroszlánként védte” az ország euróövezeti tagságát, ami miatt szerinte ma ő az egyetlen politikus, aki „Görögországban ugyanannyira kedvelt, mint Németországban”. Mint mondta, az elmúlt években „nagy csatát kellett vívni azok ellen, akik Görögországot ki akarták zárni az eurózónából”.

A várakozások szerint idén Görögországban véget érhet a hat éve tartó recesszió, ugyanakkor a munkanélküliségi ráta továbbra is meghaladja a 25 százalékot.

Görögország négy évvel ezelőtt vált fizetésképtelenné, Juncker pedig annak idején az eurózóna tagállamainak pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport elnökeként nagy szerepet vállalt az Athénnak nyújtott, szigorú megszorításokat előíró, és ebből fakadóan rendkívül népszerűtlen pénzügyi segélycsomagok kidolgozásában.

A politikus hétfőn mindenesetre sikeresnek minősítette a görög programot, a napokban 2001 óta másodszor államcsődbe került Argentína példáját felhozva. „Görögország jó példa lehetett volna Argentína számára, hogy elkerülje a problémákat, amelyeket nem tudott elkerülni. Görögország nem Argentína” – mondta az Európai Bizottság megválasztott elnöke, aki novemberben lép majd hivatalba.

Kitekintő / MTI

Friss hírek