Ukrajna: ez már háború

A lengyel kormányfő szerint Ukrajnában háború dúl. Az EU független vizsgálatot sürget az Odesszában történtekről. Méltatta az EBESZ-megfigyelők szabadon engedését az amerikai külügyminiszter.

A lengyel kormányfő szerint Ukrajnában háború dúl

Azzal vádolta meg Oroszországot Donald Tusk lengyel miniszterelnök, hogy hadüzenet nélküli háborút folytat Ukrajnában. Kijelentette, a nemzetközi közösség reakciója és a Moszkva elleni büntetőintézkedések semmilyen hatással nincsenek a konfliktusra.

„Ami Ukrajnában folyik, az háború. Talán újfajta, hadüzenet nélküli háború, de valójában akkor is háború” – reagált szombaton az Odesszában és a Kelet-Ukrajnában történt összecsapásokra a lengyel kormányfő.

„Elveszítjük a reményt, hogy még mindig van lehetőség a diplomáciai megoldásra” – vélekedett. „Az áldozatok száma több tucatnyi, rakétákat és lőfegyvereket vetnek be, helikoptereket lőnek le, és mindezt a szakadárok teszik. Nyilvánvaló, hogy egy olyan fegyveres konfliktussal állunk szemben, amelyet nem tüntetők, hanem egy állam, jelesül Oroszország vezényel” – fogalmazott.    

Donald Tusk egyúttal sürgette az Európai Uniót és a NATO-t, hogy készítsen terveket a biztonság megerősítésére kelet-európai tagországaiban.

Az EU független vizsgálatot sürget az Odesszában történtekről

Az Odesszában több tucat halottat követelő zavargások felelőseinek azonosítását célzó független vizsgálatot sürgetett szombaton az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Catherine Ashton úgy fogalmazott, független vizsgálatnak kell feltárnia azokat a tényeket, amelyek ilyen sok emberélet tragikus elvesztéséhez vezettek, a bűncselekmények felelőseit pedig bíróság elé kell állítani. 

A főképviselő egyúttal visszafogottságra intette a feleket annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon tovább. „Az Európai Unió sürgeti, hogy mindenki tanúsítsa a lehető legnagyobb önmérsékletet és ne használja fel ezt a tragédiát további gyűlöletszításra, megosztásra és erőszakra” – fogalmazott, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A pénteki eseményeket elvakult erőszaknak nevezte.

Odessza központjában 42-en vesztették életüket pénteken, az oroszbarát szakadárok és a Kijev-párti tüntetők összecsapásaiban, legtöbben pedig abban a tűzben, amely a szakszervezetek székházában pusztított. Az épületbe szakadárok menekültek be, miután összecsaptak Kijev-párti aktivistákkal. 

A tüzet helyi médiajelentések szerint Molotov-koktél okozhatta. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a szakszervezetek házában elbújt szakadárok lőni kezdtek az épületből, köveket és Molotov-koktélokat dobáltak le a tetőről és az ablakokból. 

Előzőleg ők támadtak rá a Kijev-pártiakra, akik Ukrajna egységéért akartak felvonulni. Négy Kijev-párti demonstráló vesztette életét, közülük hárman lőtt sérülésektől. 

Catherine Ashton egységre, valamint arra szólította fel az ukránokat, hogy kerekedjenek felül az utóbbi hónapokban mesterségesen táplált megosztottságon. „Minden politikai erőnek vállalnia kell a felelősséget és el kell köteleznie megát a párbeszédre, hogy közösen kiutat találjanak a válságból” – üzente. Hozzáfűzte, hogy az Ukrajna keleti felében kialakult válság enyhítését célzó genfi megállapodás aláíróinak is fokozniuk kell erőfeszítéseiket arra, hogy megvalósuljanak az április 17-én aláírt dokumentumban foglaltak.

Méltatta az EBESZ-megfigyelők szabadon engedését az amerikai külügyminiszter

„Üdvözlendő” lépésnek nevezte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrajnai katonai megfigyelőinek szabadon engedését az oroszbarát erők által John Kerry amerikai külügyminiszter, de további lépéseket sürgetett a helyzet lecsillapítása érdekében.

A Kinshasában tartózkodó Kerry elmondta: telefonon beszélt orosz kollegájával, Szergej Lavrovval, és közölte vele, hogy Washington kulcsfontosságúnak tartja, hogy Oroszország visszavonja támogatását a szeparatistáktól.

Bejelentette, hogy mindketten kapcsolatba lépnek Didier Burkhalter svájci államfővel, az EBESZ soros elnökével, hogy áttekintsék, miként játszhat nagyobb szerepet a szervezet az erőszak lecsillapításának elősegítésében.

Eközben az orosz külügyminisztérium Moszkvában közölte, hogy a tárca vezetője már telefonbeszélgetést folytatott Didier Burkhalterrel, és „a felek megvitatták, miként lehet az EBESZ lehetőségeit felhasználni arra, hogy rávegyék Kijevet a katonai hadműveletek befejezésére Ukrajna délkeleti térségeiben”, illetve arra, hogy tartsa be az április 17-én kötött genfi megállapodásban foglaltakat. 

A külügyminisztériumi közlemény a John Kerryvel folytatott telefonbeszélgetést ismertetve arról is beszámolt, hogy Lavrov felszólította az Egyesült Államokat, „használja fel minden befolyását arra, hogy Kijev, amely saját népe ellen indított háborút, szüntesse be a katonai hadműveleteket Délkelet-Ukrajnában, hívja vissza erőit és engedje szabadon a tüntetések résztvevőit”.

MTI - összeállítás

Friss hírek