Netanjahu törvényben rögzítené, hogy Izrael zsidó nemzetállam

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön bejelentette, úgynevezett alapvető törvényben akarja rögzíteni, hogy Izrael a zsidók nemzetállama. Cipi Livni igazságügy-miniszter azonnal közölte, hogy ezt megakadályozza – derül ki a katonai rádió jelentéséből.

A kormányfő Tel-Avivban, a Függetlenségi Nyilatkozat Csarnokában helyezte kilátásba az új törvényt, ott, ahol Dávid Ben Gurion, Izrael első miniszterelnöke 1948. május 14-én bejelentette Izrael állam kikiáltását.

Netanjahu elképzelései szerint az új sarkalatos törvény a zsidó nép nemzetállamának nyilvánítaná országát. „Izrael miniszterelnökeként egyik legalapvetőbb feladatom, hogy megerősítsem Izrael állapotát népünk nemzetállamaként”, indokolta tervét a miniszterelnök. „Legnagyobb sajnálatomra vannak – ahogy legutóbb is láttuk -, akik nem ismerik el ezt a természetes jogot. Megpróbálják aláásni a történelmi, erkölcsi és jogi igazságtételt, hogy Izrael létrejöhetett a zsidó nép országaként”, tette hozzá.

„A kneszetben kezdeményezni fogom egy alapvető törvény elfogadását, amely garanciát nyújt ennek az állapotnak a törvényes védelmére”, jelentette be elképzelésének megvalósításáról. „Izrael állama mindig megőrzi minden állampolgára, zsidók és nem zsidók egyéni és polgári jogainak teljes egyenlőségét.” 

Benjámin Netanjahu szavai rögtön elhangzásuk után komoly belpolitikai vihart kavartak, Cipi Livni igazságügy-miniszter kijelentette, semmiképpen sem engedi, hogy gyengítsék vagy alárendeljék a demokrácia értékeit a zsidóságnak. „A múltban is ellenálltam a demokráciát sértő kezdeményezéseknek, és ezt fogom tenni ezentúl is, még akkor is, ha a miniszterelnöktől származik a kezdeményezés”, mondta Livni. 

Az ellenzéket és a szociáldemokrata Munkapártot vezető Jichák Herzog is elutasította Netanjahu ötletét. „Sajnálatomra Netanjahu iskolájának politikai pusztítása a zsidó többség elvesztéséhez vezet, és Izrael – Isten őrizz – kétnemzetiségű állammá válásához”, fogalmazott Herzog. „Semmilyen törvény nem tudja eltakarni ezt a sajnálatos tényt”, tette hozzá az ellenzéki vezető.

Shiri Zsuzsa

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »