Zimbabwe – Tovább a megszokott úton

A választásokat a kontinensen már így is rekordnak számító, 33 éve hatalmon lévő Robert Mugabe nyerte. A kitörő öröm helyett azonban inkább a csalódottság és a beletörődés az, mely tapasztalható az országban. Az igazságtalalan választási eljárás, a tömeges kivándorlás és a rosszul irányított gazdaságpolitika mind összefüggésben állnak Mugabe újabb győzelmével.

Annak ellenére, hogy a választás napján tapasztalt szokatlanul hideg időjárást sok zimbabwei a változás jelének tekintette, az eredmények nem igazolták vissza ezeket a reményeket. Robert Mugabe 89 éves kora ellenére újabb öt év bizalmat kapott, vagy éppen fordítva, Zimbabwe újabb öt évet várhat a fordulatra. „Ez egy valóságos csapás. Még mindig próbálom magam túltenni az eredményeken. Én tényleg hittem benne, hogy Tsvangirai képes lesz a Zanu-PF hatalmát megtörni. Már csak annyit tehetünk, hogy várunk és meglátjuk, hogy mit hoz számunkra a jövő.” – nyilatkozta az allAfricának egy helyi lakos.

Az országban sokan úgy látják, hogy a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) ellenzéki párt képes lehetett volna kormányt alakítani, azonban a szervezet nem tudta teljesen összpontosítani az erejét. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a párt 2005 óta két részre, a többséget magába foglaló MDC-T-re, valamint a kisebb MDC-N-re szakadt. Előbbi Tsvangirai, míg utóbbi Arthur Mutambara vezetésével. „Az MDC cserbenhagyott bennünket. Nagyon bíztunk bennük és reméltük, hogy segítségükkel nagyobb esélyünk lesz munkát szerezni. Belefáradtunk már Mugabe elnöklésébe, szükségünk van a változásra. Azonban látva az MDC vereségét, szerintem számukra ez az út végét jelenti már.” – nyilatkozta csalódottan egy nevét nem vállaló helybéli.

Igazságtalan választási eljárás

A zimbabwei választás várhatóan a Dél-Afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) következő csúcstalálkozójának egyik vitapontja lesz, miután Botswana több szempontból is kritizálta a választási eljárást, valamint egy független vizsgálat elindítását kérte a választásokkal kapcsolatban. A kritikák leginkább a választáshoz szükséges azonosítási eljárást, a választási regisztrációt, valamint a szavazati joguktól vélhetően igazságtalanul megfosztott polgárok eseteit érintették. „A választás napja bármelyféle megfélemlítéstől vagy erőszaktól mentes volt. Számos incidens és körülmény azonban kételyeket ébreszt az egész választási folyamat és így az eredmények tekintetében, melyeknek az igazságon, az átláthatóságon és a hitelességen kellene alapulniuk. A SADC választási megfigyelői ezért írták jelentésükben, hogy a választás szabad és békés, és nem azt, hogy szabad és igazságos mederben folyt.” – állt a botswanai kormány tájékoztatásában.

A SADC választásokkal kapcsolatos közleményében a legvitatottabb pontok egyes hiányosságok körül alakultak ki. A szavazási névjegyzék például csupán két nappal a választások előtt vált elérhetővé, illetve nem tartalmazta a törvény által előírt nyomtatott formájú másolatokat. A hiányos regisztráció emellett további súlyos problémákat eredményezhet, ugyanis a regisztrációs hiányosságok visszaélésekhez vezethettek, így megkérdőjelezve a választások eredményét. Ezzel kapcsolatban különösen gyanús lehet, hogy 8,7 millió szavazólapot nyomtattak, mely közel 30 százalékkal magasabb a regisztrált szavazók számánál (általában öt vagy tíz százalékkal szoktak több szavazólapot nyomtatni), valamint számos esetben a választók külön „segítséget” kaptak a helyszínen lévő tisztviselőktől. Bár a hatályos választási törvény nem tiltja az egyes tisztségviselők segítségnyújtását a szavazóhelyiségeknél, mégis az ilyen beavatkozás befolyásolhatja a választópolgárok szabad akaratát.

Az Afrikai Unió továbbá a zimbabwei médiát is vádolja, ugyanis véleményük szerint rendkívül elfogultan vett részt a választási kampányban, így megsértve a választási törvényeket.

Mi várható Zimbabwében?

Egyelőre csak találgatnak arról, hogy mi következhet az elkövetkezendő időszakban Zimbabwében, azonban a pesszimizmus tekintetében mind a lakosok, mind a szakértők véleménye alapján általános egyetértés tapasztalható.

Számos közgazdász szerint aggályosak az ország gazdasági kilátásai, ugyanis Mugabe gazdaságpolitikája romboló hatással lehet Zimbabwe külföldi befektetéseire. Ezek az aggodalmak múlt héten hétfőn érzékelhetően megerősödtek, mikor a nemzeti tőzsde a 2009-es mélypont utáni legnagyobb egynapos visszaesését produkálta. „Úgy gondolom, hogy az egész üzleti szektor a változásban reménykedett, mely után egy másik párt egy új politikájával került volna hatalomra. Most azonban csak számos csalódott és bátortalan üzletember maradt, akik azon gondolkoznak, hogy miképp élhetnék túl az elkövetkezendő éveket. Azok pedig, akik azon gondolkoznak, hogy befektetnének itt, valószínűleg már meggondolták magukat.” – mondta John Robertson, közgazdász szakértő. Nem meglepő, hogy éles kritikák érik a párt gazdaságpolitikáját, azonban mindezen kritikák közül is kiemelkedik az egyik legvitatottabb lépés, mely alapján az ország üzleti műveletei feletti kontroll nagyobbik részét a fekete zimbabweiek kezébe adnák, mindezt bármiféle kompenzáció nélkül. A kritikusok ezzel kapcsolatban hozzáteszik, hogy ez a lépés főképp a Mugabe szimpatizánsok számára lehet majd kedvező.

Zimbabwe gazdasága 2009-ig igen csak ingadozó teljesítményt mutatott, majd még ebben az évben olyan mélységekbe is süllyedt, mely az ország pénznemének teljes elértéktelenedéséhez vezetett. Azonban a gazdaságot sikerült stabilizálni, miután Zimbabwe átállt az amerikai dollárra, illetve létrejött egy koalíciós kormány a Zanu-PF és az MDC között. Az elmúlt három évben az országban gazdasági növekedés volt tapasztalható, mely 2010 és 2011-ben kilenc, míg 2012-ben öt százalékot ért el. Számos szakértő véleménye szerint az országban erős gazdaság működhetne egy bölcsebb és más politikát alkalmazó vezetéssel.

A választási eredményeket követően még több fiatal kezdett azon gondolkozni, hogy a szomszédos országokba, vagy esetleg Nagy-Britanniába vándorol, ezzel tovább növelve a tanult emberek agyelszívását a térségből. „Nem tudjuk mi fog most történni. Talán újra bevezetik a zimbabwei dollárt. De ki tudja? Lehet, hogy ismét vízum kell majd Dél-Afrikába. Köszönhetően ezeknek a választási eredményeknek, minket már sehol sem látnak szívesen.” – mondta Ian Mlambo Luvevéből.

Tóth Dániel

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »