Átalakuló portugál kormányzat

Mozgalmasra sikeredett az elmúlt egy hét a portugálok számára. Vasárnap este Aníbal Cavaco Silva államfő mondott beszédet az Portugál Állami Televízióban (RTP), amelyben kiállt a jelenlegi kormány mellett, ami azt jelenti, hogy nem támogatja az előrehozott választásokra vonatkozó indítványt.

Beszédében az államfő elmondta, hogy az országot segítő nemzetközi pénzügyi mentőcsomag fennmaradása érdekében támogatja a jobbközép kormány hivatalban maradását és nem akar előrehozott választásokat. Így pedig Pedro Passos Coelho, a jelenlegi portugál miniszterelnök és kormánya megvalósíthatja tervezett programját az új választásokig (2015-ig), annak ellenére, hogy népszerűsége jelentősen csökkent.

A pártpreferenciára vonatkozó felmérések alapján, ha most tartanának választásokat, akkor azok a szocialisták szereznének abszolút többséget a parlamentben, akik a jelenlegi koalíció által tervezett 4,7 milliárd eurós kiadáscsökkentés ellen vannak. Az államfő elmondta még, hogy meg kell erősíteni a koalíciós pártok összetartását.

Szárnyaló tőzsde az államfői beszéd után

Szárnyalt hétfőn a lisszaboni tőzsde, miután Aníbal Cavaco Silva elnök előző este elutasította az ellenzék új választásra vonatkozó javaslatát, s ezzel kiállt a politikai stabilitás, a jelenlegi kormánykoalíció mellett. „Meg kell mutatnunk partnereinknek, hogy Portugália kormányozható állam” – jelentette ki beszédében. Két héttel korábban a portugál államfő még megállapodást követelt a kormányzat és az ellenzék között „a nemzet megmentéséért”.

Úgy vélte, csak nemzeti összefogással oldhatóak meg az ország gondjai, a recesszió, a rekord mértékű munkanélküliség. Pénteken azonban megszakadtak a tárgyalások a jobboldali kormánypárti szociáldemokraták és a baloldali ellenzéki szocialisták között. Utóbbi párttömörülés elnöke, António Seguro ugyanis a megszorító intézkedések lazítását követelte. A politikai válság azután tört ki, hogy két miniszter is kilépett a kabinetből. Végül múlt csütörtökön a szociáldemokraták megállapodtak a koalíció folytatásáról a kisebbik partnerrel, a CDS-PP-vel.

Cserélődő kormánypozíciók

A portugál elnök jóváhagyta kedd este a miniszterelnök javaslata szerinti kormányátalakítást, amellyel az a célja, hogy fennmaradjon a kormánykoalíció egysége a július elején kialakult kormányválság megoldásaként.

Pedro Passos Coelho miniszterelnök azt javasolta, hogy Paulo Portas, a kisebbik koalíciós partner, a CDS-PP párt vezetője az ő helyettese legyen. A külügyminiszter pedig Rui Machete lett a szociáldemokratáktól. Machete az előző kormányban miniszterelnök-helyettes volt.

Egy másik fontos változás, hogy a független politikus Alvaro Santos Pereira helyett a konzervatív párt egyik politikusa, Antonio Pires de Lima lett a gazdasági miniszter.

Passos Coelho kormánya jelenleg csak koalícióban tudhatja magáénak a parlamenti többséget, és a szocialista ellenzékkel az utóbbi hónapokban folyamatos volt a feszültség. Ők ugyanis határozottan ellene voltak a jelenlegi koalíció által tervezett 4,7 milliárd eurós kiadáscsökkentésnek. A pártok pedig nem tudtak megegyezni a mentőcsomagról.

Növekvő csődkockázat

A portugál csődkockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (CDS – Credit Default Swap) középárfolyama 680 bázispontra emelkedett július 19-ére az elsején látott 639-es szintről. Sőt július 3-án még a 800-as hét havi rekordértéket is érintette. Az ország egyébként 3,2 százalékot fizet a felvett mentőhitelei után, és állításuk szerint 2013-ban már minden fizetési kötelezettségük fedezve van.

A deficitcélok ugyanakkor mára kevésbé ambiciózusak: 2013-ban 5,5 százalékos hiánnyal számolnak, amit 2014-re 4 százalékra kívánnak csökkenteni. Ezt követően csak 2015-re tervezik az EU által elvárt 3 százalékos hiánycél elérését. Az ország államadóssága az előrejelzések szerint 123,7 százalékon tetőzhet.

Újabb hitelfelvétel jöhet?

Szakértők kételkednek abban, hogy a koalíció kitölti-e 2015-ig szóló mandátumát. Mujtaba Rahman, az Eurasia Group Európa-szárnyának igazgatója azt nyilatkozta, hogy egyelőre ugyan nyugalom várható a portugál kormánykoalíció háza táján, de újabb feszültségek keletkezhetnek a kabinetnél, ha szeptember végén a trojka ismét felülvizsgálja Lisszabon pénzügyeit. A nehézségeket mutatja, hogy egyre több pénzügyi szakértő látja úgy: újabb segélyre lesz szüksége az országnak. Kérdéses ugyanis, hogy Lisszabon a jelenlegi pénzügyi viszonyok mellett a terveknek megfelelően 2014-ben valóban képes lesz-e visszatérni a nemzetközi piacokra, és saját magát finanszírozni.

Szombath András

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »