Huszadszor rendezik meg a határon túli magyar középiskolások táborát

Huszadik alkalommal érkeznek határon túli magyar középiskolások Paksra Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről és Vajdaságból. Idén öt szekcióban folyik majd a munka és öt író munkásságát dolgozzák fel.

A huszadik tábor „nagy dobása”, hogy nem egy, hanem öt író életével, munkásságával foglalkoznak a diákok. Egy-egy napot szentelnek Karinthy Frigyes, Weöres Sándor, Csengey Dénes, Páskándi Géza és Gárdonyi Géza életművének – tájékoztatott a szervező Paksi Közművelődési Kht. munkatársa, Gyulai István az MTI-t.

A harmincöt magyar ajkú középiskolásra színes program vár: munka is és szórakozás is. A kiscsoportos foglalkozásokon alkotói, előadói tapasztalatokat szerezhetnek. A július 20-tól 29-ig tartó táborban a munka öt szekcióban folyik majd: lesz vers- és prózamondás, zene, dráma, újságírás és film is.

A Karinthy-napra Szalay Károly József Attila-díjas írót várják, Páskándi Gézára özvegye, Páskándiné Sebők Anna kultúrakutató közreműködésével emlékeznek. Csengey Dénessel kapcsolatos emlékeit Paks polgármestere, Hajdú János idézi majd fel, Gárdonyi Gézáról unokája, Keller Péter, Weöres Sándorról pedig Gombos Péter gyermekirodalom-kutató tart előadást.

Július 28-án a vers és zene csoport a paksi evangélikus templomban tart előadást, még azon a napon gálaestet is rendeznek, amelyen a drámacsoport színdarabját, a filmesek táborról készült kisfilmjét is bemutatják, megjelenik tábori újság és megnyílik az arról készült fotókiállítás is – sorolta a programokat Gyulai István.

A tábort a régi helyszínen, de új környezetben rendezik a közelmúltban felavatott, előzőleg felújított Cseresznyéskert Erdei Iskolában. Mivel az eddigiektől eltérően nem sikerült pályázati forrást elnyerni, a város a korábbiaknál jelentősebb anyagi támogatásával tudják megszervezni a huszadik Határon túli magyar középiskolások táborát Pakson.

Kitekintő / mti.hu / Hírek.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »