2015-re megalakulhat a BRICS bankja

Azon ambiciózus tervek ellenére, hogy a BRICS csoport ellensúlyozni kívánja a nemzetközi pénzügyi szervezetek dominanciáját, elsősorban a fejlődő államok körében, a tagországok nem jutottak megállapodásra a közös fejlesztési bank részleteiről, mint például ennek kapitalizációjáról. Egyelőre legalábbis, de a szakértők nem kételkednek abban, hogy gyors kompromisszum várható. Erről tanúskodik az orosz pénzügyminiszter-helyettes nyilatkozata is.

Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettes június 21-én nyilatkozott a BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) közös fejlesztési bankjának terveiről. Kifejtette, hogy egyelőre a tagországok a tárgyalódelegációkat állítják össze, de 2015-re már megegyezés születhet minden részletről, és a bank megkezdheti munkáját.

Ez azt jelenti, hogy szerinte a legproblémásabb kérdésben, a bank tőkealapjáról is egyezségre jut az öt feltörekvő ország viszonylag záros határidőn belül. A tervek szerint 10 milliárd dollárról van szó, de március végén Durban-ben, a BRICS ötödik csúcstalálkozóján az adott országok pénzügyminiszterei nem jutottak megállapodásra ezzel kapcsolatba, és más kapcsolódó kérdésekben, mint a tőkemegoszlás és a bank irányítása.

Véleményem szerint addigra (2015-re) már sikerül megállapodnunk a tőke összegéről és a tőkehozzájárulás részarányáról, és ami még fontosabb, a tagállamokon belüli procedúrákról ezen részarány kifizetésére. Ez a legösszetetteb része a munkának, hiszen ezek az állami költségvetést, a nemzeti deficit-növekedést, valamint a pénzügyi politikát érintő kérdések” – idézte a miniszterhelyettest az Interfax hírügynökség.

Szavai szerint a bank létrehozásával kapcsolatos lehetséges költségek számos más nagyszabású kiadással fog versenyezni, mint például más intézmények, többek között a Vnyeseknombank feltőkésítésének költségeivel.

Haszon a BRICS-nek – Nagyobb kompromisszum-készség

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter még márciusban a durban-i csúcstalálkozón úgy fogalmazott, hogy „ez a bank az egyik legfontosabb eredménye a munkánknak, amelynek segítségével a BRICS nagyobb jelentőségre tesz szert olyan területeken, mint a gazdaság, nemzetközi pénzügyek, és az infrastruktúra fejlesztése”.

A szakértők tehát nem kételkednek a gyors kompromisszumban, hiszen az összes BRICS tagországnak előnnyel járna a fejlesztési bank létrehozása, de Dmitrij Dorofejev befektetési szakértő szerint a projekt sikerében vagy bukásában a tőkealap mérete a legfontosabb tényező.

A projekt ötletgazdái szerint a BRICS fejlesztési bank konkurenciát állíthat a Világbanknak és a Nemzetközi Valutaalapnak, de a tőkealap méretén felül további problémát jelenthet a korrupció veszély – mondta Mihail Gyeljagin, a Globalizációs Problémák Intézetének igazgatója. „Ha csupán üzleti vagy ahhoz hasonló feltételek szerint működik majd a bank, akkor nem lesz sok értelme. És így csak egy halvány árnyéka lesz a Világbanknak, és egy ilyen minőségben nem lesz képes se gazdasági, se geopolitikai konkurenciát állítani”.

Az egyezség előzetes eredményeit már szeptember elején prezentálni fogják a G20 csúcs keretében.

Tóth I. Dávid

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »