Kínai támadásra készülnek Tajvanon

Öt év óta a legnagyobb hadművelet kezdődött Tajvanon, éles lőszerek használatával szimuláltak egy kínai támadást.

Szerdán öt év óta a legnagyobb volumenű hadgyakorlatba kezdett a Tajvan, a több mint 7000 katona, valamint vadászgépek és páncélozott járművek részvételével zajló szimuláció során a kínai Népi Felszabadító Hadsereg inváziója elleni védelmi műveleteket gyakorolták, válaszul a Peking fokozott fegyverkezése jelentette növekvő fenyegetésre – írja a Channel News Asia.

Az évente megrendezett, öt napos „Han dicsőség 29” fedőnevű katonai gyakorlat a Tajvant és a szárazföldi Kínát elválasztó 180 kilométeres Tajvani-szorosban található Penghu-szigeten került megrendezésre. A szárazföldi erők, haditengerészet, valamint a légvédelmi erők együttes bevonásával a stratégiai fontosságú szigetek védelmére készült fel a tajvani hadsereg egy meglepetésszerű kínai támadás esetére.

Tajvani hatóságok szerint a hadgyakorlat során a „Ray Ting 2000” nevű sorozatvető rakétarendszer tesztelését is végrehajtották, amely a szigetek lerohanására alkalmas kétéltű járművek partraszállását hivatott megakadályozni. 

A Kínával szemben egyébként békülékeny politikát hirdető Ma Jing-csiu tajvani elnök kijelentése szerint a nagyszabású, éles lövedékeket használó hadgyakorlatra a hosszú ideje tartó kínai fenyegetés miatt van szükség. „Az elmúlt években a gazdasági fejlődést követően a kínai kommunisták erőteljes fegyverkezésbe kezdtek, mind minőségi, mind mennyiségi értelemben. A fenyegetéssel szembesülve előkészületeket kell tennünk, amennyiben fenn kívánjuk tartani a Tajvani-szoros békéjét” – mondta Ma.

Egyes vélemények alapján a 2008 óta hivatalban lévő Ma Jing-csiu történelmi mélypontra süllyedt népszerűségének javítása érdekében volt jelen a hadgyakorlaton – amit az elmúlt években a sokat kritizált Peking-barát elnök elmulasztott. Más feltételezések szerint a korábban megkezdett kínai-tajvani párbeszéd előremozdítása volt a cél a meghatározott termékekre vonatkozó gazdasági és kereskedelmi együttműködésről szóló megállapodás további bővítése kapcsán. Kína továbbra is renegát tartományként, illetve integráns részeként tekint Tajvanra, holott a sziget a polgárháborút követően 1949 óta önálló kormányzattal rendelkezik. 

Dóczi Tamás

Friss hírek