Kerry első arab állomása: Egyiptom

John Kerry, amerikai külügyminiszter egyiptomi látogatása több szempontból is fontos. Egyiptom szempontjából azért, mert stratégiailag fontos külpolitikai kapcsolata van Amerikával, és ez az első amerikai látogatás Murszí beiktatása óta. Az amerikai oldal szemszögéből tekintve a kérdést, kissé másabb a prioritás.

Kerry több szereplővel is tárgyalt körútjának egyiptomi állomásán. Ugyanis nem titkolt célja az volt a látogatással, hogy meghallgassa az egyiptomi közélet különböző szereplőinek véleményét, hogy teljesebb képet kapjon az egyiptomi belpolitikai helyzetről. Kijelentette, hogy azért van Egyiptomban, hogy meghallgassa a véleményeket, és nem azért, hogy megmondja, hogy mit tegyenek. Persze megvan a saját álláspontja Amerikának az egyiptomi helyzetről, és az átmenethez szükséges további teendőkről, azonban a legfontosabb az egyiptomi nép akarata arról, hogy milyen legyen új államberendezkedésük.

Egy demokráciát igen sokféleképpen fel lehet építeni. Vannak ugyan alapelvek, melyeket be kell tartani egy demokrácia kialakításánál, de a hangsúlyokat, és fontossági sorrendeket az adott nemzetnek magának kell meghatároznia. Kerry álláspontja szerint ehhez széles körű együttműködés szükséges a különféle politikai, gazdasági aktorok között. Azonban ez az összefogás nem teljes a minél teljesebb körű társadalmi támogatás megszerzése nélkül. Ezért leült az ellenzéki politikusokkal is, hogy megismerje álláspontjukat, és megtudja, hogy miben kell az Egyesült Államok segítsége Egyiptomnak.

Kerry mindazonáltal kijelentette, hogy pártatlan az átmenet kérdésében. Nem egy kormány, nem egy párt, s nem egy ideológia barátja az Egyesült Államok, hanem az egyiptomi népé. Ezért Amerika számára a legfontosabb, hogy Egyiptom gazdaságilag, és politikailag sikeres legyen. Ugyanis álláspontja szerint, egy gazdaságilag erős, és biztonságos állam, ahol az embereknek van munkája, s így kilátása és perspektívája, csak az lehet erős demokrácia. Fontos az, hogy mindenki egyformán azon dolgozzon Egyiptomban, hogy az állam minél talpra álljon, és megerősödjön.

Az egyiptomi ellenzék is fontosnak tartja az emberi jogokat, a demokratikus alapelveket, a szabadságjogokat, és hisz a valódi politikai átmenetben. Azonban úgy gondolják, hogy ez még nem következett be Egyiptomban, és további reformokat sürgetnek. Több beleszólást akarnak az új rendszer, és az új alkotmány kialakításában. Kerry az egyiptomi alkotmányról elmondta, hogy vannak elemei, melyek demokratikusak – mint például a szólásszabadság, vagy a jogegyenlőség –, de vannak olyan pontok, amelyek még hiányoznak az alkotmányból – mint a nemek közötti egyenlőség.

Kerry elmondta, hogy volt lehetősége megismerni az egyiptomi emberek elszántságát a demokrácia kiépítése érdekében, ugyanis néhány héttel a Tahrir-téren történt forradalom után kint járt John McCain szenátorral Egyiptomban. Már akkor gazdasági ügyekről tárgyaltak Egyiptomban, hogy az állam minél előbb kilábaljon válságából. Úgy gondolja, hogy azok az emberek, akik a Tahrir-téren kint tüntettek, nem olyan emberek, akik félnének a változástól, és biztos abban, hogy az egyiptomi emberek képesek keresztülvinni a reformokat, melyek a demokrácia megszilárdításához szükségesek.

Azt, hogy az egyiptomi emberek boldogulását tartja Amerika a legfontosabbnak, azon látszik a legjobban, hogy Amerika segélyalapokat hozott létre Egyiptom, s az egyiptomi nép megsegítésére. Egy 60 millió dolláros vállalkozást segítő alapot, melyet a későbbiekben még kibővítenek egy IMF által nyújtott 190 millió dolláros alapot befektetés serkentés gyanánt. Azonban mindkét alapján hangsúlyozta, hogy ebből az egyiptomi ifjúság oktatására is kíván fordítani, ugyanis ők adják Egyiptom jövőjét, s így az ő képzésük a legfontosabb a gazdaságélénkítésen túl.

Mindazonáltal az amerikai külügyminiszter tudja, hogy a következő demokratikus választás igen kritikus lesz Egyiptom életében, hiszen már most hallani, hogy az ellenzék bojkottra szólította fel híveit. Tudja, hogy még sok a munka az egyiptomi demokrácia kiépítésében, melyhez elengedhetetlen az egység, a politikai stabilitás, és az erős gazdaság. Azonban hisz abban, hogy Egyiptom, s az egyiptomi emberek túl tudnak lépni a nehézségeiken, s nézeteltéréseiket közös nevezőre tudják hozni.

Gregovszki Judit

Friss hírek