Megérkezett a NATO-erősítés Törökországba

Megkezdte a NATO a tavaly decemberben jóváhagyott Patriot rakátaelhárító rendszer telepítését Törökország déli, szíriai határa mentén. A török politikusok és a NATO is leszögezte, hogy az ütegek csak védelmi célokat fognak szolgálni, ennek ellenére Szíria elítélte a lépést és egy esetleges légtérzár kialakításától tart.

Behajózott Iskenderun kikötővárosába hétfőn az első szállítmánya annak a hat Patriot rakétaelhárító ütegnek, amellyel a NATO védi majd Törökországot egy esetleges szíriai támadástól. Az elsőként befutott német kontingens Kahramanmaraş település közelében lesz felállítva, körülbelül 100 kilométerre a szír határtól. Az ezt követő holland szállítmány, amely kedden érkezett, valamivel nyugatabbra, Adana városánál állomásozik majd. Az amerikai Patriot egység a határtól mintegy 60 kilométerre, Gaziantep térségében foglalja majd el helyét, a tervek szerint január második felében.

Mindhárom, a programban résztvevő NATO-tagország egyenként két légvédelmi rendszert és 400 katonát telepít Törökországba, amelyek február elejétől egy éven át mintegy 3 és fél millió ember biztonságát szavatolják majd a NATO illetékes szóvivője szerint. A művelet koordinálását végző James Stavridis tengernagy pedig arra emlékeztetett: a Patriot rendszerek kiválóan alkalmasak Scud-rakéták elhárítására, ami azért fontos, mert tartanak attól, hogy Szíria jelentős rakétaállományának egy része vegyifegyverek célbajuttatására is képes.

Biztonsági intézkedés vagy beavatkozás?

Törökország déli határának légvédelmi rendszerekkel történő megerősítését tavaly december elején hagyta jóvá a NATO külügyminisztereinek tanácsa, az Észak-Atlanti Szerződés 4. pontjának alapján, amelynek értelmében bármelyik tagország konzultálhat a többi szövetségessel, ha biztonságát fenyegetés éri. Törökországnak két incidens adott okot arra, hogy a NATO védelmét kérje. Tavaly júniusban egy török felderítőgépet lőttek le szíriai kormányerők; a két pilóta holttestét a Földközi-tengerben találták meg. Októberben pedig öt civil – két nő és három gyerek – életét oltották ki az Akçakale városában becsapódott lövedékek.

Törökország az Aszad-rezsim egyik legaktívabb kritkusa. Erősen szorgalmazza a külföldi beavatkozást a polgárháborúba, és eddig több mint 150 ezer szíriai menekültet fogadott be. Az elmúlt hónapokban többször is történtek határvillongások, amelyeknek során a törökök tüzérség bevetésével válaszoltak a Szíriából érkező lövedékekre.

Damaszkusz provokatívnak nevezte a NATO bevonását, mert egy Szíria fölötti légtérzár kialakításához vezethet. Irán és Oroszország szintén bírálta az Észak-Atlanti Szövetség lépését, mondván, hogy csak elmélyíti a konfliktust, amelyből a legtöbb ország szeretne inkább kimaradni. De Törökország és a NATO többször hangsúlyozta: a Patriot egységek kizárólag védelmi funkciót látnak el, céljuk, hogy hozzájáruljanak a válság enyhítéséhez a török-szír határvidéken, és biztosítsák a NATO területeinek sértetlenségét. Cáfolták, hogy a rakétaelhárító rendszerek az előfutárai lennének annak a légtérzárnak, amelyet a szíriai felkelők szeretnének kialkudni, hogy megerősítsék pozíciójukat a rezsim elsöprő légi fölényével szemben.

Vas Gabriella

Friss hírek