A Depardieu-történet újabb fejezetei

Nem sokkal azt követően, hogy a francia színész, Gérard Depardieu átvette orosz útlevelét Vlagyimir Putyin elnöktől, ismét politikai vita témájává vált. A Kommunista Párt tagjai közé invitálta, majd ellenzéki tüntetésre is meghívták. Depardieu azonban bírálta az orosz ellenzéket, és elmondta, hogy szerinte a Pussy Riot tagjai megérdemlik börtönbüntetésüket.

Meghívások sora

Az újonnan orosszá nyilvánított Gérard Depardieut először az orosz Kommunista Párt hívta meg, hogy lépjen be a szervezetbe. „Igen, a mai nap során egy hivatalos levelet írtam Depardieunek Franciaországba, melyben meghívtam, hogy csatlakozzon a pártunkhoz. Szerintem nagyon tiszteli édesapját, aki szintén a Kommunista Párt tagja volt, ezért osztja nézeteit. Jelenleg a válaszára várunk.” – nyilatkozta a párt szervezetének vezetője, Valerij Raskin a Ria orosz hírügynökségnek. Hozzátette azonban azt is, hogy a pártban ezt a kérdést korábban nem vitatták meg. 

Szergej Udalcov, orosz ellenzéki vezető pedig arra invitálta a színészt, hogy csatlakozzon hozzájuk a következő ellenzéki tüntetésen.

Gérard Depardieu orosz állampolgárságot kapott, érdekelt a politikai életünkben, valamint úgy hallottam az ellenzékről is nyilatkozott…miért ne hívtam volna meg? Szívesen látjuk a következő tüntetésünkön!” – mondta Udaltszov.

Az orosz ellenzéknek nincs semmije, a Pussy Riot megérdemli

A hét elején Depardieu az orosz állami televízió egyik műsorában az ellenzéki mozgalmakat bírálta. „Az orosz ellenzéknek nincs programja, semmije nincs. Persze vannak okos emberek köztük, mint Kaszparov, de ez csak a sakknak jó. A politika azonban sokkal komplikáltabb.” – nyilatkozta Depardieu az interjúban. A színész azt is elmondta, hogy nagyon kedveli Putyin elnököt, akit egy erős politikusnak tart, és aki politikailag is bölcs.

Az ellenzék mellett a Pussy Riot punkegyüttes tagjainak letartóztatását bíráló külföldi kritikákat is támadta. Elmondása szerint, ha az együttes tagjai a moszkvai ortodox templomban tartott demonstrációjukat egy mecsetben adták volna elő, „nem jöttek volna ki élve”. Ha pedig egy katolikus templomban, akkor az a hívők számára világszerte sértés lett volna. Hasonló érveket egyébként Putyin elnök is megfogalmazott a múltban. 

Nem könnyű orosz állampolgársághoz jutni

Depardieu orosz állampolgárságát Putyin elnöki jogkörét gyakorolva rendeletben biztosította. Az orosz törvények alapján ugyanis elnöki rendeletet kell kibocsátani minden olyan esetben, ha valaki orosz állampolgárságot kap, azt újra elnyeri, vagy megvonják tőle. Normál esetben azonban az orosz állampolgárság megszerzése egy igen hosszú, évekig tartó folyamat, mely nyelvi tesztet és egészségügyi ellenőrzést is tartalmaz. Ezt támasztja alá, hogy a Kreml weboldalán az elmúlt hat hónap keresései között csak 96 sikeresen zárult eset található.

Putyin döntését kritizálók szerint az orosz elnök intézkedésével „arcon vágta” a korábbi szovjet állampolgárokat, akik hosszú, bürokratikus akadályokat leküzdve juthattak orosz útlevélhez. A legtöbbet idézett példa a korábbi olimpiai tornász, Maria Filatova esete, aki több, mint tíz évet várt orosz útlevelére. 

Francia bírálatok szerint Depardieu „ország váltása” csupán PR fogás Putyin számára. Azt is megkérdőjelezik továbbá, hogy hogyan utazhatott Depardieu magángéppel orosz útleveléért Európa és Oroszország között, ahol szigorú vízumkövetelményeknek kell megfelelni.

A színész vasárnapi interjújában elmondta, hogy jelenleg még nem adta fel francia útlevelét, és mivel tavaly Belgiumban is vásárolt lakást, belga okmányért is folyamodna. A francia törvények alapján, ha valaki lemond állampolgárságáról, egy évet kell várnia, hogy a változás hatályba lépjen.

Így is elkerülheti az adófizetést?

Depardieu a Francois Holland vezette szocialista francia kormány 75 százalékos adótervezete elleni tüntesként hagyta el Franciaországot. Oroszországban 13 százalékos egykulcsos adórendszer van jelenleg hatályban. 

Adószakértők szerint Depardieu Oroszországban is elkerülheti az adófizetést, ha csak alkalmanként tartózkodik az országban – írta a The Moscow Times. Az orosz adójogi szabályok értelmében ugyanis csak akkor köteles jövedelemadót fizetni a színész, ha évente legalább 183 napot tartózkodik az országban. „Mint helyi lakos köteles adót fizetni minden akár külföldön, akár Oroszországban megkeresett jövedelme után.” – nyilatkozta Anton Szonyicsev adójogász.

A jelenlegi jogszabályok értelmében azonban, ha nem is lesz állandó lakos, akkor is köteles adót fizetni az Oroszországban forgatott filmek után. Szonyicsev azt is elmondta, hogy Depardieu akkor is elkerülheti az adófizetést Oroszországban, ha üzleteit egy másik európai országban jegyzik be, ahogy azt több orosz tulajdonban lévő vállalat is teszi. 

„Rendelkezem orosz útlevéllel, de attól még francia maradok, valószínűleg kettős belga nemzetiséggel. Ha valóban az adóbehajtók elől szeretnék menekülni, ahogy azt a francia sajtó állítja, már réges rég megtehettem volna.” – nyilatkozta Depardieu a francia L’Equipe21 sport csatornának. 

A francia színész korábban elmondta, hogy nem a fővárosban szeretne letelepedni, inkább a vidéki életet preferálja. Az orosz sajtó szerint Krasznodar régióban pedig szőlészet vezetését tervezi, de ezt a színész még nem erősítette meg. 

Jacsó Andrea

Friss hírek