Irak megtagadta a leszállást a török minisztertől

Bagdad megtagadta a leszállást Taner Yildiz török energiaügyi minisztertől, aki egy energetikai konferenciára igyekezett iraki Kurdisztánba. A török energiaügyi minisztérium szerint a miniszter magánrepülője Isztambulból tartott Arbilba, azonban Ankarától délre, Kayseriben volt kénytelen landolni. A hivatalos álláspont szerint a gép nem próbálkozott újbóli engedélykéréssel, így a miniszternek ki kellett hagynia a konferenciát.

Ali al-Muszavi, az iraki miniszterelnök, Nouri al-Maliki szóvivője szerint a repülőgépet azért fordították vissza, mert a török hatóságok nem értesítették előzetesen az iraki kormányt a miniszter érkezéséről. „A törökök anélkül tesznek hivatalos látogatásokat, hogy engedélyt kérnének a központi kormánytól. Még emlékszünk arra, amikor a külügyminiszter engedély nélkül látogatta meg Kirkukok” – mondta al-Muszavi. Utóbbi mondatával arra az augusztusi esetre utalt, amikor Ahmet Davatoglu török külügyminiszter meglátogatta Kirkukot, amelynek hovatartozása vitatott, hiszen mind a bagdadi, mind a kurd hatóságok igényt tartanak a területre.

Törökország egyébként az iraki kurd területek egyik legnagyobb befektetője. Kapcsolata akkor vált igazán szorossá az iraki kurdokkal, amikor a kurdok és a síita iraki kormány közötti viszony megromlott. 

A Jazeera szerint az újbóli incidens oka az Irak és Törökország közötti egyre romló viszony lehet. Nouri al-Maliki letartóztatási parancsot adott ki Tareq al-Hashemi szunnita alelnök ellen, akinek jelenleg Törökország ad menedéket. A törökök azzal vádolják Irakot, hogy akarva szektariánus ellentéteket szít azáltal, hogy megpróbálja félretenni a szunnita politikusokat.

Lorencsics Emese

Friss hírek