Vitákat gerjesztett Hollande oktatási reformja

Nemrég Francois Hollande francia elnök megerősítette ígéretét, miszerint az oktatás kérdése prioritásokat élvez a személyes stratégiájában, amelynek egyik fő pontja a házi feladat eltörlése lenne. Kérdés, hogy ezzel mekkora támogatásra tud szert tenni a jövő szavaziónak körében.

Francois Hollande szocialista kormányfő hangsúlyozta, hogy már választási kampánya során is kitűntetett szerepet kapott az oktatás megreformálása, hiszen ez az ügy társadalmi program kell, hogy legyen. Elmondása szerint  fel kell ismernie az államnak a mostani rendszer hiányosságait, s a legtöbb intézkedés célja, hogy a rendszer összhangba kerüljön a nemzetközi normákkal.

Szigorúan az esélyegyenlőség jegyében

Az új oktatási program szerint a munka nagy részét nem otthon kellene a diákoknak elvégezni, hanem az iskolában. Erre az ajánlatra pedig nem úgy kell tekinteni, mint egy üres populista gesztusra, hiszen ezzel is az esélyegyenlőséget szeretné támogatni az elnök. Hollande szerint nem hagyható figyelmen kívül ugyanis az a tény, hogy rengeteg hátrányos helyzetű tanulót nem segítenek otthon kellőképpen, hiányzik az életükből a pozitív támogató, inspiráló környezet.

Javasolta továbbá, hogy csökkentsék az osztályteremben eltöltött órák számát, ezzel egyidejűleg a jelenleg négy napos iskolai hét négy és fél naposra történő visszaállítást, ám így rövidebb lenne a nyári szünet. Ezen kívül jelentősen visszaszorítaná a hiányzások mennyiségét, illetve minimálisra csökkentené az évet ismételni kényszerülő gyerekek számát is. Mindezt úgy érné el, hogy több pedagógust alkalmazna, és ezeket a tanárokat ösztönözné a hátrányos területeken történő munkavégzésre.

Rekordokat döntögető nép a francia

Az Associated Press felmérése szerint a fejlett országok közül a francia diákok kénytelenek elviselni a leghosszabb iskolában töltött időt. Annak ellenére, hogy viszonylag hosszú nyári szünetet kapnak, és csak négy napból áll egy tanítási hét, átlagosan mégis 847 órát töltenek az iskolapadban a tanulók, a többi ország 774-es átlagával szemben. Ugyanis a franciák egy napra próbálnak több időt összepréselni, és nagyon hosszúra nyújtanak egy-egy munkanapot. Ez egyik hozzáértő szerint sem kedvező, hiszen még a legjobb, legterhelhetőbb diákok teljesítménye is egyenes arányosságban romlik az idő elteltével.

Kihívás, következmény, és a kétkedők

A rendszer bírálói szerint az új tervezet nem lenne elég hatékony, ráadásul elavultnak is mondható. Valérie Marty, a nemzeti szülői egyesület elnöke is aggodalmát fejezte ki a változásokkal kapcsolatban, és teljesen irreálisnak nevezte a tervet, mivel nem tudni ki fog gondoskodni a gyerekekről a hirtelen felszabadult délutánokon, ráadásul mindezt finanszíroznia is kell valakinek. Ezen kívül egy teljesen új ütemtervre kellene átállniuk a családoknak, ami nem könnyű. A tanórán kívüli tevékenységek potenciálisan feltölthetnék ugyan a keletkezett rést, viszont az növelné a nyomást a már egyébként is feszült költségvetésen.

Zsoldos Diána

Friss hírek