Obama győzelmének titka: bizonytalan államok – Colorado

Colorado államban Obama elnöknek 2008 után sikerült ismét győzelmet aratnia.

Korábbi eredmények

Colorado sokáig stabil republikánus állam volt, de 2008-ban Obama győzni tudott (53,66%). Azóta meglepetésre demokrata kormányzót választottak 2010-ben, tehát az egykori republikánus fellegvár egyre közelebb kerül a demokratákhoz.

Mire számítottunk?

A szoros végeredmény állása a latin származású szavazókon fog múlni a CNN szerint. 2008-ig a számarányuk fokozatosan növekedett az államban, és ez a republikánusokkal elégedetlenek szavazataival együtt elég volt Obamának a győzelemhez. 2012-ben a tét az volt, hogy a latin szavazók túlnyomó többsége marad-e a demokraták pártján, vagy Romney vissza tudja-e hódítani az államot a republikánusoknak.

Mi lett az eredmény?

Obama elnök 2008 után ismét győzelmet aratott Colorado államban. A 4 évvel ezelőtti eredményhez képest kevésbé magabiztosan, de legyőzte republikánus kihívóját. Magyar idő szerint negyed 11-re még csak a szavazatok 70%-át számolták össze, de biztosnak mondható az eredmény, a kilenc elektori szavazat Obamához került. Külön érdekesség, hogy az államban tegnap népszavazást is tartottak, amely alapján Colorado-ban legalizálni fogják a marihuánát – nagyjából hasonló arányban szavaztak igennel, mint Obamára.

Mi várható ezután?

A 2008-as eredmény megismétlése mellett a marihuána legalizálásában is látszik, hogy az állam – feltehetően a túlnyomóan a demokratákkal szimpatizáló latin származású népesség betelepülése és gyors növekedése miatt – egykori stabilan republikánus államból inkább a demokratához húzó állam lett. Obama következő négy éve még hátravan, de ahogy a Denver Post is írja, egyik párt sem domináns az államban.

Csaba Zsolt Márton

Friss hírek