Ez lesz Obama első feladata

Barack Obama újjáválasztott amerikai elnök első és igen nehéz kihívása a drámai mértékű, recesszióval fenyegető államháztartási kiigazítási csomag, a „fiscal cliff” januári életbe lépésének elkerülése lesz – vélekedtek a demokrata párti elnök választási győzelmét kommentáló szerdai értékeléseikben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint a költségvetési reformok elmaradása esetén az Egyesült Államok újbóli leminősítése sem kizárható.

A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport – londoni elemzőinek számításai szerint a Kongresszus és a Fehér Ház közötti tavalyi adósságlimit-vita kompromisszumos megoldásának részeként kidolgozott radikális költségvetési hiánycsökkentő csomag az amerikai hazai össztermék (GDP) hozzávetőleg 4 százalékának megfelelő hirtelen megszorítást jelentene. 

A ház szerint ha a konszolidációs program a jelenlegi költségvetési törvényben foglalt formájában lép életbe 2013-ban, az bizonyosan recesszióba sodorja az amerikai gazdaságot.

A piaci zsargonban meghonosodott „fiscal cliff” – „költségvetési sziklaszirt” – félhivatalos elnevezés is arra a befektetői félelemre utal, hogy a kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e „sziklaszirt” széléről ismét a recesszió szakadékába zuhanhat.

Nagy londoni házak azt sem tartják kizártnak, hogy az Egyesült Államokat ebben az esetben a világgazdaság is követné a recesszióba.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minap Londonban ismertetett elemzésében egyenesen arra a következtetésre jutott, hogy a legnagyobb egyedi rövid távú kockázatot a világgazdasági növekedésre a radikális amerikai költségvetési hiánycsökkentő program jelenti.

A Fitch szakelemzői az Oxford Economics szimulációs modelljét felhasználó számítási módszerük alapján kimutatták, hogy a konszolidációs program intézkedései – ha valóban jelenlegi formájukban lépnek életbe – a legjobb esetben is megfelezhetik a világgazdaság jövő évi növekedési ütemét a cég által 2013-ra alapesetben jósolt 2,6 százalékos globális GDP-bővüléshez képest, sőt – bár nem ez a Fitch központi forgatókönyve – recesszióba is sodorhatják az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét.

A hitelminősítő londoni elemzői szerint ez „felesleges és elkerülhető” recesszió lenne, ezért a Fitch arra számít, hogy az amerikai kiigazítás mértékét végül „kezelhetőbb” szintre enyhítik jövőre.

Ugyanerre a következtetésre jutottak Obama választási győzelmét kommentáló szerdai helyzetértékelésükben a Commerzbank szakértői. A ház közgazdászai közölték: alapeseti forgatókönyvük az, hogy a jelenlegi Kongresszus megbízatásának hátralévő idejében megállapodásra jut olyan költségvetési intézkedésekről, amelyekkel idő nyerhető addig, amíg az új törvényhozás jövőre kidolgozhatja a megfelelő kompromisszumot.

A Commerzbank elemzői szerint azonban ezt az előrejelzésüket kockázatok terhelik, mivel nem vehető biztosra, hogy a mostani Kongresszus valóban képes lesz elérni az ehhez szükséges közös álláspontot a következő néhány hétben.

Mindemellett az sem bizonyos, hogy az újjáválasztott Obama elnök hajlandó lesz a republikánusok minden követelésébe belemenni a kompromisszum érdekében.

A Commerzbank szakértőinek számításai szerint szeptember végén a nominális amerikai szuverén adósságállomány 367 milliárd dollárnyira volt a tavalyi adósságlimit-megállapodásban kijelölt 16 394 milliárd dolláros felső határtól, és az idei év végére várhatóan eléri ezt a határt.

Bizonyos „költségvetési trükkökkel” biztosítható lesz még néhány heti mozgástér, de februárra e mozgástér is valószínűleg teljesen elfogy, ezután pedig várhatóan ismét felszínre kerülnek a költségvetési konfliktusok a Commerzbank szerdán vázolt forgatókönyve szerint.

A ház elemzői azt jósolják, hogy a republikánusok ismét megpróbálják az adósságlimit emelését saját programjuk legalább részbeni áthajtására felhasználni. Valószínűleg ragaszkodni fognak a kiadáscsökkentések „civil” részének végrehajtásához, és megpróbálják kiterjeszteni a Bush-kormány által életbe léptetett adókedvezmények zömének hatályát.

Ez az alapállás még nehezebbé teszi majd a „fiscal cliff” jelentette problémák megoldását, és összességében fennáll az a kockázat, hogy az adósságlimittel kapcsolatos tavalyi konfliktus jövőre ismét előkerül – jósolták szerdai elemzésükben a Commerzbank szakértői.

Felidézték, hogy a Standard & Poor’s hitelminősítő az Egyesült Államok szuverén adósosztályzatának tavalyi leminősítését elsősorban a politikai kockázatokkal – vagyis a költségvetési reformokkal kapcsolatos megállapodási készség hiányával – indokolta. A Commerzbank elemzői szerint – függően attól, hogy a további költségvetési tárgyalások miként haladnak – nem zárható ki az Egyesült Államok újabb leminősítése akár más nagy hitelminősítők részéről.

 Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértői ugyanakkor azt emelték ki szerdai helyzetértékelésükben, hogy mind Barack Obama, mind republikánus kihívója, Mitt Romney „figyelemreméltóan kétpárti” beszédet tartott a választási eredmények ismertté válása után. A CEBR elemzői szerint ha „ezt a kétpárti hangulatot” sikerülne menteni az elnök és a republikánus többségű Képviselőház közötti tárgyalásokba, amelyek a „fiscal cliff” automatikus érvényesítésének elkerülését célozzák, akkor folytatódhat az amerikai gazdaság fellendülése.

A ház előrejelzése szerint az amerikai növekedés jó eséllyel így sem gyorsulna jelentősen a mostani 1,2-2 százalék fölé, ám más nyugati gazdaságok teljesítményéhez mérve ez is jó eredmény lenne.

mti

Friss hírek