Hillary Clinton alternatív szír kormány létrehozásán dolgozik

Hillary Clinton Algéria után Horvátországban is látogatást tett körútja során, ahol egy konferencián az amerikai kormány elégedetlenségét tolmácsolta a jelenlegi szíriai ellenállást Nyugaton képviselő Szíriai Nemzeti Tanáccsal szemben és egy új testület létrehozását sürgette. Jövő héten Dohában találkozik több száz befolyásos ellenzéki, hogy megvitassák az új képviselet tagságát.

Az amerikai külügyminiszter horvátországi látogatása során bejelentette, hogy a Szíriai Nemzeti Tanács (SNC) nem képviseli elég reprezentatívan a szíriai ellenállást, ezért egy olyan új testület felállítására van szükség, amely valamennyi csoport szemében legitim. A cél tulajdonképpen egy átmeneti kormány listájának összeállítása, amely alternatívát kínál Bassár el-Aszad jelenlegi kormánya helyett. Hillary Clinton elmondta a zágrábi konferencián, hogy már ajánlottak személyeket és csoportokat, akiknek az amerikai álláspont szerint a testületben lenne a helyük.

A külügyminiszter megjegyezte, hogy bár nem kételkedik a többnyire politikai disszidensekből álló SNC tagjainak képességeiben, de nagy részük több évtizede nem járt már Szíriában, így nem ismerhetik megfelelően a jelenlegi viszonyokat, emiatt nem is képviselhetik hitelesen az ellenállás különböző frakcióit.

A nyugati vezetők számára eddig az okozta a nehézséget, hogy bár készen álltak az ellenzék támogatására, de annak fragmentált volta és szélsőséges csoportok jelenléte bizalmi válságot eredményezett. Egy új diplomáciai testület, amely minden szíriait képvisel és határozottan kizárja az extrém csoportokat köreiből, megbízható diplomáciai partner lehet.

A következő héten az Arab Liga támogatásával, de az USA ösztönzésével Katar fővárosában, Dohában tartják meg azt a konferenciát, amelynek célja egy Aszad távozását követő kormány tagjainak kiválasztása. Clinton legfőbb kitétele, hogy olyan személyek kerüljenek a listára, akik jelenleg is személyesen harcolnak a szíriai ellenállás soraiban, vagyis saját vérüket adják a forradalomért, a hitelességükhöz és befolyásukhoz nem fér kétség.

Az SNC tagjai és más aktivisták köreiben már megjelentek a pesszimista hangok a katari összejövetel céljait és eredményességét illetően. Egy befolyásos aktivista elmondta a New York Times-nak, hogy véleménye szerint az amerikai vezetés egy olyan szövetséges kormány létrehozásán dolgozik, amilyet 2003-ban Szaddám Husszein félreállítása után kialakított Irakban. Samir Nachar, az egyik ellenzéki csoport tagja kijelentette, hogy nem fogadnak el egy olyan politikai testületet, amely nyugati érdekeket szolgál.

A kínai javaslat és az USA szándéka együtt azt jelzi, hogy a nagyhatalmak elégedetlenek a Szíriában kialakult patthelyzettel. Míg azonban a kínai fokozatos átmenetre építő elképzelés nem helyezi kilátásba az Aszad-kormány mielőbbi távozását, addig Hillary Clinton javaslata egyértelműen kijelenti, hogy a jelenlegi szíriai kormánynak mennie kell.

Éva Ádám

Friss hírek