Az új remény

Nőttek a republikánusok esélyei a szenátusi többség megszerzéséhez egy héttel a választások előtt. Több államban is a korábban biztos demokrata pozíciókat már komolyan veszélyeztetik az előretörő republikánusok. Azt, hogy melyik pártnak lesz többsége a Szenátusban, most már teljesen megjósolhatatlan.

Októberben Mitt Romney republikánus elnökjelölt előtört a közvélemény-kutatások szerint, a növekvő népszerűsége segítette a republikánus szenátor-jelölteket is. Eddig valószínűnek számított, hogy a demokraták meg tudják tartani a többségüket a Szenátusban, de ez mára már bizonytalanná vált – akárcsak az elnökválasztás kimenetele is. A bizonytalan vagy különleges szenátusi helyekről rövid ismertetés következik.

Indiana államban Richard Murdock legyőzte az előválasztáson a hivatalban lévő republikánus szenátort, és nagy reményekkel vette fel a küzdelmet a demokrata jelölttel szemben is. Nagy vitát kavaró kijelentése a megerőszakolásról csökkentette az esélyeit a győzelemre, amit Joe Donnelly demokrata jelölt ki is fog használni. A megosztó kijelentés előtt is teljesen kiegyenlített volt a népszerűségük, de Donnelly győzelme sem borítékolható.

Virginia államban az a demokrata szenátor vonul vissza, aki George Allen republikánus jelöltet csak tízezer szavazattal győzte le 2006-ban. A korábbi választásokhoz hasonlóan most is nagyon szoros végeredmény várható. Tim Kaine demokrata jelölt a kampány alatt szinte végig egy hajszállal vezetett, de a legutóbbi felmérés a riválisának kis előnyét mutatja. Külön érdekesség, hogy mindkét politikus volt már kormányzó, tehát nagyon tapasztalt politikusoknak számítanak.

Az előzőekhez képes biztosabbnak számít a demokrata győzelem Massachusetts államban. Elizabeth Warren demokrata jelölt szinte végig vezetett az utolsó hónapokban. Scott Brown republikánus jelölt váratlan győzelemmel lett szenátor a 2010-es időközi választásokon, amit a veterán demokrata, Edward Kennedy halála miatt kellett megtartani. Az, hogy meg tudja-e tartani tisztségét, a legutóbbi felmérés szerint bizonytalan, de még van esélye a győzelemre.

Különlegesnek számít a választás Maine államban. Angus King független politikusként volt kormányzó egy évtizeddel korábban, és most visszatért a politikába. Kormányzóként nagyon népszerű volt, ezt a népszerűséget a közvélemény-kutatások szerint mostanáig sikerült megőriznie: a demokrata és republikánus jelölteknek nincs sok esélyük a győzelemre, bár még születhet meglepetés. King kormányzósága alatt próbált egyenlő távolságot tartani a két nagy párttól, bár talán a demokratákhoz hasonló nézetei, a melegházasság és az abortusz támogatásával népszerű a demokrata többségűnek tartott államban.

A várakozásokkal ellentétben Missouri államban sincs egyértelmű esélyes. Todd Akin augusztusi kijelentései után sokáig napirenden volt a republikánus jelölt visszalépése, és a botrány miatt Claire McCaskill demokrata szenátornak is nőttek az esélyei az újraválasztásra. A demokrata előny csak átmenetinek tűnt, mivel Akin továbbra is jól szerepel a közvélemény-kutatásokban. McCaskill számára az jelenti a legnagyobb hátrányt, hogy Obama nagyon népszerűtlen ebben az államban, ez pedig visszaüt minden demokrata jelöltre.

Az északi Montana államban a demokrata Jon Tester és a republikánus Denny Rahberg egyaránt Washington ellen beszél a kampány alatt, és függetlenségüket bizonygatják azzal, hogy a Tester a Szenátusban, Rahberg pedig a Képviselőházban hányszor szavaztak a saját pártjuk ellen. Emellett egymást próbálják meg a központi kormányzathoz kötni, hogy ezzel járassák le egymást a szavazók előtt. A viszonylag olcsó hirdetési áraknak köszönhetően a lakosság hatalmas mennyiségű politikai hirdetéssel találkozott, de a felmérések továbbra is kiegyenlített küzdelmet mutatnak.

Észak-Dakotában a republikánus Rick Berg kis előnyét még behozhatja a demokrata Heidi Heitkamp a hátralévő napokban. Néhány napja Bill Clinton volt elnök látogatott az államba, hogy Heitkamp mellett kampányoljon, és hamarosan John McCain, a republikánusok 2008-as elnökjelöltje fog Berg mellett kampányolni. Általános szokás kampány utolsó időszakában, hogy a szoros küzdelmekbe ismert és népszerű veterán politikusokat is bevonnak.

Az utolsó olyan állam, ahol nagyon szoros a küzdelem, Wisconsin. Az államban az egész év a kampány jegyében telt, mert tavasszal a kormányzó visszahívását kezdeményezték a demokraták. A kormányzó sikeresen védte meg tisztségét, de a hosszú kampány és a szoros előválasztások után Tommy Thompson republikánus jelölt már kevesebb összeget tudott csak a kampányára költeni. Ezalatt Tammy Baldwin demokrata jelölt sikeresen állt a népszerűségi verseny élére, de Thompson szorosan mögötte maradt. A választás külön érdekessége, hogy megválasztásának esetén Baldwin lenne az első nyíltan homoszexuális szenátor az Egyesült Államok történetében.

Csaba Zsolt Márton

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »