Sem az MKP, sem a Híd nem bízik egy új pártban

A Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Híd egyaránt kétségbe vonta szerdán annak az esélyét, hogy egy újabb, a szlovákiai magyar választók szavazataiért versengő politikai csoportosulás hozzájárulhatna a felvidéki magyarság közös politikai érdekképviseletének megteremtéséhez.

Berényi József, az MKP és Bugár Béla, a Most-Híd elnöke azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy a napokban civilek egy csoportja bejelentette: a szlovákiai magyarokat megszólító, új párt létrehozására készül. A leendő Magyar Kereszténydemokrata Szövetség alapítói azt hangoztatták, hogy elsősorban a „keresztény testvéri szellemiség jegyében” kívánnak politizálni.

Berényi József az új párt létrehozására irányuló törekvés kapcsán az MTI-nek úgy nyilatkozott, tapasztalatai szerint a felvidéki magyarságnak nem újabb politikai párt megalakítására van igénye, hanem közös politikai érdekképviseletének megteremtésére.

„Az emberek között járva azt tapasztalom, hogy nagyon nagy igény fogalmazódik meg a magyar egység megteremtése irányában, azt viszont egyáltalán nem, hogy újabb politikai csoportosulásra várnának” – fogalmazott Berényi József. Hozzátette: az alakulóban lévő párt finanszírozása kérdéses, alapítóinak eddigi kijelentései pedig arra utalnak, hogy nem egy független kezdeményezésről van szó. „Olyan érdek állhat mögötte, ami nem feltétlenül a régió és a magyarság érdekeit szolgálja” – jegyezte meg utalva arra, hogy egy harmadik párt a felvidéki magyarság szavazatainak további szétforgácsolódásához vezethet.

Bugár Béla, a Híd párt elnöke a kezdeményezés kapcsán az MTI-nek azt mondta: mivel egyelőre nemigen lehet tudni, hogy milyen programot fogalmaznak meg az esetleges új párt létrehozói, érdemben nem lehet nyilatkozni arról sem, hogy annak milyen szerepe lehet a jövőben a szlovákiai magyar politika porondján. Arra reagálva, hogy a leendő párt jelezte, együttműködési szándékkal meg kívánja szólítani az MKP-t és a Híd pártot is, Bugár rámutatott: meg kell várni, hogy a kezdeményezők össze tudják-e gyűjteni a párt bejegyzéséhez szükséges tízezer aláírást, a tárgyalás esetleg ezt követően jöhet szóba.

A Híd elnöke az MTI kérdésére azt mondta: nem bízik benne, hogy egy harmadik, szlovákiai magyar választókat megszólítani kívánó politikai csoportosulás hozzájárulhatna a szlovákiai magyar politikai érdekképviselet egyesítéséhez vagy az együttműködés megteremtéséhez. „Ilyen célú próbálkozások már voltak, eddig eredmény nélkül” – fogalmazott Bugár Béla.

Kitekintő / Bumm.sk / mti.hu

Friss hírek