Ruanda az ENSZ Biztonsági Tanácsában

A csütörtökön tartott szavazáson az ENSZ Közgyűlése Ruandát is megválasztotta a Biztonsági Tanács nem állandó tagjai közé. A döntés heves indulatokat váltott ki a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság részéről, amely a keleti országrésze destabilizálásával vádolja Ruandát.

Ausztrália, Argentína, Dél-Korea és Luxemburg mellett Ruandát is megválasztották az ENSZ Biztonsági Tanácsának ideiglenes tagjai közé, írja az Al Jazeera. A döntés annak ellenére született meg, hogy a szervezet szakértői azzal vádolják az országot, hogy az a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság területén lázadó csoportokat támogat. Az ENSZ kiszivárogtatott jelentése miatt az utóbbi hetekben a főbb donorok, így a Ruanda egyik legfőbb szövetségesének tartott Egyesült Államok is az afrikai országba irányuló segélyprogramok felfüggesztése mellett döntött.

A jelentés azzal vádolja Ruandát, hogy nemcsak támogatja, de az ország védelmi miniszterén, James Kabarebén keresztül konkrét utasítássokkal látja el az M23 névre keresztelt lázadó milíciát. A jelentés megemlíti Ugandát is, ami szerintük többek között erősítést, fegyvereket és technikai segítséget is nyújt a csoportnak. A Bosco Ntaganda hadúr által vezetett M23 több Észak-Kivu tartománybeli várost is ellenőrzése alá vont már Kelet-Kongóban, melynek során számos ember életét vesztette és rengeteg kényszerült otthona elhagyására.

A mostani ENSZ-határozat ennek fényében okozott meglepetést Kinshasában, ahol már a szavazás előtt is ellenezték Ruanda esetleges tagságát, mondván, hogy szomszédjuk olyan „háborús bűnösöket támogat, akik a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részében tevékenykednek, és nemzetközi bíróságon lenne a helyük.” Ezzel szemben Louise Mushikiwabo ruandai külügyminiszter üdvözölte a Közgyűlés határozatát.

A most megválasztott Ruanda a Dél-Afrikai Köztársaságot váltja az afrikai kontinensről. Argentína 182 szavazattal lett megválasztva csütörtökön, míg Ausztrália és Luxemburg Finnországot legyőzve szerzett helyet a „Nyugat-Európai és egyéb” kategóriában. Dél-Korea Kambodzsát és Bhutánt megelőzve szerezte meg az egy ázsiai országnak járó helyet. A mandátum 2013. január elsejétől 2014. december 31-ig szól.

Bognár Bálint

Friss hírek