A Google meghódítja Afrikát

Afrika gyorsan változó internetes tájként kiváló helyszín a Google számára, hogy az online világ vezetőjévé váljon a kontinensen. Bár az igen szűkös pénzügyi integráció, a magánszektor fejletlensége és főként az alacsony internet-penetráció komoly gondokat okoz minden afrikai országban, a Google mégis képes volt egy komoly felhasználói bázis kiépítésére. Joseph Mucheru, a Google egyik afrikai nagykövete szerint sikerük oka a kellő nagyságú populáció, a fiatal népesség és a rengeteg vállalkozói szellem. Ezekre építve az amerikai óriás cég az elmúlt öt évben több tucat projektet indított el annak érdekében, hogy az afrikai embereket online is aktivizálja, és a Google szolgáltatásainak használatára ösztönözze. 

Afrikában a Google vált a legnépszerűbb kereső rendszerré, és már több mint 30 helyi nyelven érhető el, köztük zuluul vagy szuahéliül is. A cég a kormányokkal közösen dolgozik az adatok és szolgáltatások fejlesztésén. Az online üzleti szolgáltatások is elérhetőek, így például a Getting Businesses Online kezdeményezés, amely kis cégeknek segít felépíteni a saját oldalukat. Ennek nyomán az elmúlt hét hónapban Kenyában több mint 20 ezer cég fejlesztette weboldalát a Google segítségével. Az egyre növekvő kereslet révén a Google „kistestvére”, a YouTube is hatékony és olcsó szolgáltatással állt elő. A Wazi Wifi nevű új, nagy sebességű, alacsony költségű vezeték nélküli internetes hálózat segítségével a nagy sávszélesség miatti költségeket igyekeznek megkerülni. Ez jó hír a felhasználóknak, hiszen az egyre újabb kezdeményezések révén olcsó tudnak hozzájutni a különböző online szolgáltatásokhoz. 

Úgy tűnik, hogy a Google van a pole pozícióban a Microsoft és a Yahoo előtt az Afrikáért folyó versenyben. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az Európai Bizottság már két éve folytat vizsgálatot a cég afrikai tevékenységével kapcsolatban. A Bizottság azt állítja, hogy az amerikai vállalat visszaélt az Afrikában elért sikereivel, hogy monopolhelyzetet teremtsen a kontinensen. Korántsem zavartalan tehát a Google afrikai működése, vezető pozíciója azonban egyelőre megkérdőjelezhetetlen az online szolgáltatások terén a kontinensen. 

Stemler Dániel

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »