Chile: újabb diáktüntetés lesz

Chilében újra forrongó hangulat veheti kezdetét, miután egyetemi hallgatók újabb tüntetéseket helyeztek kilátásba. A diákok akciójának célja a chilei felsőoktatás minőségének javítása, illetve a kormány felsőoktatással kapcsolatos politikájának kritikája.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a dél-amerikai ország felsőoktatásával az egyetemisták rendkívül elégedetlenek. A tavaly Chilében kialakult helyzettel tele volt a világsajtó, könnyen elképzelhető, hogy idén sem lesz ez másként – írja az Infolatam.

Az újabb tüntetések szükségességében a Chilei Egyetemisták Szövetségének (Confederación de Estudiantes de Chile, Confech) egyik ülésén a felek egyetértettek. A szeptemberi akció céljai között szerepel a kormány által megalkotott új adózási szabályok visszavonása is. A Confech szóvívője, Noam Titelman szerint ugyanis a tervezett reform a felsőosztálynak kedvez majd, a középosztályra és a legszegényebbekre viszont nagy terhet fog róni. 

Az egyetemi hallgatók nem csak a felsőoktatási élet szereplőire, hanem az ország gimnazistáira, a tanárokra, illetve az országban található különféle társadalmi szervezetekre is számítanak.

A diákság legfőbb célja a képzési díjak csökkentése illetve a teljes felsőoktatási rendszer átalakítása. A kormány megpróbált eleget tenni a diákság követeléseinek ösztöndíjprogramok kialakításával, adóreform révén a felsőoktatásba szánt állami pénzek növelésével, ám az oktatási szerkezetének átalakításától mereven elzárkózik a kabinet.

Titelman szerint az adóreform egyáltalán nem az az irány, melyet ők elképzeltek, és hozzátette, hogy „nálunk az a nagy probléma, hogy mindenkinek ki kell fizetni a torta és sütemény árát, de csak nagyon kevesen vagyunk, akik részt is vehetnek az ünnepségen”. A kormány által felvázolt új adózási rendszerrel ugyanis az a legnagyobb gond, hogy csak azon családok számára jelent majd adócsökkentést, amelyek gyermekei magánegyetemekre járnak, ezt pedig csak a tehetősek engedhetik meg maguknak.

Mindezen érvek ellenére a chilei Kongresszus kedden jóváhagyta a kormány előterjesztéseként benyújtott költségvetési reformot, amelynek értelmében egymilliárd dollár átcsoportosítása válik lehetővé az oktatási kiadások fedezésére. A kormány álláspontja szerint az új szabályok értelmében igenis csökkeni fog a középosztály adóterhe, azonban a vállalatok által fizetett nyereségadó mértéke 17-ről 20 százalékra nő, ahogyan a jövedékadó is emelkedni fog a dohánytermékek esetében. Becsléseik szerint az új adózási rend következtében 0,4%-kal fog bővülni a dél-amerikai ország GDP-je.

Sándor Nóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »