Az iszlám vagy az iszlamizmus képviselteti magát a demokrata nagygyűlésén?

A Demokrata Párt idei elnökjelölő nagygyűlésén sokféle program lesz, azonban egyik sem olyan ellentmondásos, mint a „jumah” azaz nyilvános iszlám ima és vallási rendezvény.

A CBN News forrásai szerint az eseményen, melyet a szervező Iroda az Amerikai Muszlim Ügyekért „Jumah a Demokrata Párt Nagygyűlésén” névvel hirdetett meg, akár 20 ezer iszlám hívő is részt vehet. A Jumah a nyilvános imákon túl sok mást is tartalmaz majd, mint például nagy lakomákat, fogadásokat vagy kulturális fesztiválokat. A megegyezés alapján a nyilvános imára nem a nagygyűlés csarnokában, hanem amellett, a Charlotte városi parkban kerül sor. Nedel Mafleh, a parkban imádkozó egyik résztvevő így nyilatkozik „Fontos számomra a részvétel ezen a közös imán, hisz ezzel kifejezhetem muszlim identitásomat, ahogy teheti ezt mindenki szabadon ebben a csodálatos országban, legyen akár keresztény, zsidó, ateista vagy akármi.” Siraj Wahhaj az imám prédikációjában azt hangsúlyozza, hogy sokkal több minden köti a muszlimokat össze a keresztényekkel és a zsidókkal, mint amennyi szétválasztaná e vallási csoportokat, mint mondja „ha polgártársaink tudnák, hogy mi muszlimok mennyire szeretjük Jézust, nem érne minket ennyi kritika a részükről.” Hozzátette azt is, hogy a mohamedánok száma egyre nő az Egyesült Államokban és azt jósolta, hogy New York városának hamarosan muszlim polgármestere lehet. 

Az esemény azonban rengeteg aggodalmat keltett mind Észak-Karolinában, a Demokrata Párt rendezvényének helyszínén, mind az egész ország területén. A negatív véleményeknek nem a nyilvános imádság adott alapot, hanem a vezetők személye, akik az egész mögött álltak. Ahogy Erick Stakelbeck, a CBN News nemzetközi terrorizmus szakértője kifejtette „ezt a rendezvényt nem a mérsékelt, békeszerető és elkötelezett USA párti mohamedán csoportok rendezték, hanem épp ellenkezőleg. Az eseményt azok vezetik, akik több felvételen dicsérik a sharia törvénykezést, sőt az amerikai alkotmány felé helyeznék és alkalmaznák is az USA területén. Gyakorlatilag az iszlámhoz való hűségüket az Amerikához való hűségük felé helyezik. A Demokrata Párt számára súlyosan kompromittáló, hogy ilyen személyekkel és szervezetekkel közösködik.”

A Jumah egyik szervezője, Jabril Hough sem tagadja egyértelműen a vádakat. Mint mondja „Nem lennék őszinte teljesen, ha azt mondanám, hogy nincsenek a muszlimok között ilyen gondolkodású hívők. Azonban jómagam, mint muzulmán hívő állíthatom, hogy nincsenek ilyen vízióim, sőt mohamedán ismerőseim közül egyet sem tudnék most mondani.” A sharia jogról és az alkotmányról kifejti, hogy „nem lenne bölcs lépés az amerikai alkotmány figyelmen kívül hagyása, ha az alkotmány nem működne, akkor valamilyen más jogforrásra lenne szükség persze, de az alkotmány jelenleg működik, ha pedig egy egy esetben nem megfelelően alkalmazható, akkor változtatni kell rajta és még többet dolgozni vele, alaposabban beleásni magunkat a politikai rendszer működésébe és megszokni azt.”

A program befejezése után egy maroknyi keresztény tüntető táblákat tartottak a magasba, míg egyikőjük hangosan olvasta fel az Evangéliumot. Hough erre úgy reagált, hogy „ha ezt egy muszlim csinálná, akkor a sajtóban már zavargásról és lázadásról számolnának be.” Habár a Jumah a Demokrata Párt gyűlésével volt egybeszervezve a muszlimok igen eltérő politikai nézeteket vallanak, például a nyilatkozó Hough a Texas államból jövő radikálisabban konzervatív republikánus Ron Paul-t támogatja. A rendezvényt meglátogató mohamedánok nyilvánvalóvá tették, hogy nem kívánják ráerőltetni nézeteiket senkire, de az amerikai polgároknak többször kellene hasonló eseményeket látniuk, hogy hozzászokjanak a sokféleséghez. Hough kijelenti, hogy „a mohamedánok jelentéktelenségének és sokszor önkéntes elszigetelődésüknek vége, itt az ideje, hogy beilleszkedjenek és integrálódjanak a társadalomba.” Érdekes még azt megjegyezni, hogy bár a republikánusokhoz közelálló konzervatív CBN News nem említi meg, de a 2000-es évi republikánus pártkonvención, melyen Geroge W. Bush is megkapta a hivatalos elnökjelöltségi státuszt, szintén iszlám rendezvények voltak. A nagygyűlést Tala Othman nyitotta meg, aki ráadásul mohamedán áldással indította el a gyűlést, ez volt az első alkalom, hogy jelentősebb muzulmán személyiség nyilvánosan részt vett politikai pártrendezvényen. A 2000-es választásokon pedig a muzulmánok jelentős része, majd 80%-a, a Republikánus Pártot és George W. Bush-t támogatta. 

Kováts Megyesi Bálint

Friss hírek