Érvényes a mexikói választás végeredménye

A Szövetségi Választási Bíróság hivatalossá tette a július elsejei mexikói választások végeredményét. Enrique Peńa Nieto Mexikó új megválasztott elnöke, azonban decemberi kormányra kerüléséig szembe kell néznie a személye és pártja elleni tüntetésekkel. Megoszlik az ellenzékbe került pártok véleménye, míg a jelenleg kormányzó PAN elfogadja Nieto győzelmét, a baloldal jelöltje Andrés Manuel López Obrador civil ellenállást szervez és továbbra sem ismeri el az eredményt.

A mexikói Szövetségi Választási Bíróság (TEPJF) érvényesnek nyilvánította a július elsejei elnökválasztás eredményét, Enrique Peńa Nieto (EPN) már hivatalosan is Mexikó megválasztott elnöke.

A bíróság döntését azután hozta, hogy csütörtökön elutasította a baloldali pártok koalíciójának, a Haladó Mozgalomnak (Movimiento Progresista – MP) a választás érvénytelenítésére vonatkozó kérvényét. A TEPJF szerint a „Haladók” jelöltje, Andrés Manuel López Obrador (AMLO) által benyújtott bizonyítékok nem támasztják alá azt, hogy a választások győztese, Enrique Peńa Nieto és pártja szavazatokat vásároltak, valamint, hogy túllépték a választási kampány finanszírozására megszabott pénzkeretet.

Az ötórás vita során a TEPJF hét bírája egyenként mondta el érveit. Az ítélet kitér a baloldal által július közepén benyújtott érvénytelenítési kérelem pontjaira, a feltételezett titkos propagandára, az elnökjelöltek egyenlőtlen médiaszereplésére, a közvélemény-kutatások manipulálására, a szavazatvásárlásra, valamint az ajándékkártyák ügyére. A döntéshozók véleménye szerint a Haladó Mozgalom nem sorakoztatott fel olyan bizonyítékokat, amelyek alátámasztanák az alkotmánysértést, sem pedig azt, hogy a győztes Intézményes Forradalmi Párt (PRI) megvett volna ötmillió szavazatot.

Megosztott ellenzék

López Obrador nem fogadta el a választási bíróság döntését, továbbra is érvénytelennek tartja az eredményt, Enrique Peńa Nietót nem ismeri el az ország elnökeként, és polgári engedetlenségre szólította fel a támogatóit. „Nem tudom elfogadni a döntést(…)A választások nem voltak sem tiszták, sem szabadok, sem pedig hitelesek(….)Nem fogok elismerni egy olyan illegitim hatalmat, amely szavazatvásárlásból, valamint más súlyos alkotmány- és törvénysértésekből ered.” – nyilatkozta egy sajtótájékoztatón. „A civil engedetlenség egy becsületre méltó kötelesség, amikor a nép reményének és boldogságának tolvajai ellen irányul.” -mondta, noha egyedül nyilatkozott, ezért nem tudni, hogy a koalíciót alkotó pártok támogatják-e az álláspontját és javaslatait. AMLO elmondta, hogy szeptember 9-én Mexikóváros főterén, a Zócalón ismerteti a további lépéseket, hat évvel ezelőtt is ott intézett felhívást a békés polgári ellenállásra.

A kormányzó Nemzeti Akció Pártja (PAN) részéről Juan Molinar Horcasitas a kormányzati kommunikációért felelős titkár tartott sajtótájékoztatót, amelyen közölte, hogy pártja sem ért egyet a bíróság döntésével, és ragaszkodnak a július elsején történt szabálytalanságok további vizsgálatához. A PAN politikusai ugyanakkor részt vesznek december 1-jén a Kongresszusban, Enrique Peńa Nieto kinevezésén, mert azt alkotmányos kötelességüknek tekintik. Horcasitas elmondta, hogy várják a baloldali pártok reakcióját, de a Nemzeti Akció Pártja nem fog Obradort követve az utcára vonulni. Felipe Calderón hivatalban lévő elnök telefonon gratulált Peńa Nietónak, aki jövő héten látogat el a Los Pinos elnöki palotába.

Az ülések alatt több százan tüntettek a TEPJF épületei előtt, voltak, akik a védősáncokat is felborították. A döntések kihirdetése után a Yo soy 132 mozgalom tagjai országszerte utcára vonultak, hogy tovább tiltakozzanak a PRI visszatérése ellen. A legnagyobb megmozdulás Mexikóvárosban zajlott, a mozgalom tagjai „A demokrácia gyászmenete” néven az UNAM egyetemvárosától a választási bíróság épületéig mentek, körülbelül kétezren gyűltek össze. Szombatra különböző civil szervezetek is megmozdulást jelentettek be, ez is jelzi, a kampány vége óta tartó PRI ellenes demonstrációk folytatódnak, és ha nem is gátolják meg, de megnehezítik a 12 év után ismét kormányra kerülő párt kormányalakítását.

Régi-új tervek

Enrique Peńa Nieto pénteken, a TEPJF épületében vette át azt a dokumentumot, amely hivatalosan is elnökké nyilvánítja. Első elnöki beszédében „kritikus és nyílt” kormányzást ígért. „A július elsejei demokratikus esemény normálisan, békés és rendezett formában zajlott. A polgárok választása volt, amelyen 50 millió mexikói döntött arról, hogy milyen jövőt akar országunknak.” – mondta a választásokról, melynek lebonyolító intézményeit „erősnek” nevezte. EPN elismerte a többi párt munkáját is, szerinte az ideológiai különbségek ellenére közös hasonlóság, hogy mindannyian a legjobbat akarják Mexikónak, mint kampánya során sokszor, most is a többi politikai erővel való együttműködést hangsúlyozta.

Végül megfogalmazta a következő lépéseket: „….következő napokban bemutatom a reformtervet arra vonatkozóan, hogy megalapítsuk a Nemzeti Korrupcióellenes Bizottságot, erősítsük az államokban és megyék átláthatóságát és létrehozzunk egy bíróságot, amely felügyeli a kormányzati reklám szerződéseket a médiában. ” Nieto szerint „Mexikónak mély változásokra van szüksége a biztonság, a társadalmi fejlődés, az oktatás, a gazdasági fejlődés és a nemzetközi képe” terén. Az új államfő elmondta, hogy a turisztikai szektornak nagy szerepet szán az ország feltörekvő hatalommá válásában.

Balla Zsuzsa

Friss hírek