India felháborodott az amerikai szikh templom elleni merénylet miatt

Az indiai szikh közösséget, élükön a szikh Manmohan Szingh miniszterelnökkel sokkolta és feldühítette, hogy vasárnap a Wisconsin állambeli Milwaukee külvárosában hét embert ölt meg egy fegyveres egy szikh templom elleni támadás során. Az Oak Creekben található szentélyben a szentmise alatt egy személy lövöldözni kezdett, hét embert megölt, többeket súlyosan megsebesített. A merénylővel a kialakult tűzpárbaj során egy rendőr végzett. 

India miniszterelnöke szerint az esetben az a legfájdalmasabb, hogy a kegyetlenül erőszakos cselekmény áldozatai hívők voltak. „Remélem, hogy az amerikai hatóságok alaposan kivizsgálják, hogy ki áll az aljas támadás mögött, és mindent meg fognak tenni azért, hogy hasonló incidens soha többé ne fordulhasson elő” – nyilatkozta Szingh újságírói kérdésekre válaszolva.

A vallási előírásaikat követve a szikhek turbánt viselnek vágatlan hajuk eltakarására és hosszú szakállat növesztenek. Így a külsejük alapján könnyen összetéveszthetőek a muszlimokkal. Valószínűleg ez történhetett vasárnap is. Az Egyesült Államokban a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások óta már jó néhányszor bántalmazták a hindu kasztrendszert és a nők muszlim szegregációját egyaránt mélységesen elutasító vallás követőit, mert muszlimoknak vélték őket.

Manpreet Szingh Badal, a pandzsábi néppárt elnöke az AFP hírügynökségnek hangsúlyozta: ” Ez az esemény egy lehetőség – habár nagyon szomorú – arra, hogy felhívjuk a világ és az amerikaiak figyelmét a szikh közösség és kultúra létezésére.”

Nancy Powell, az Egyesült Államok indiai nagykövete a vérengzést követően ellátogatott a szikh hívők legszentebb kegyhelyének számító Aranytemplomba, ahol kifejezte abbéli reményét, hogy az áldozatok családtagjainak némi megkönnyebbülést jelent a tudat, hogy szerte a világban sokan osztoznak fájdalmukban. Az indiai Dzsammu és Kashmír államban, ahol hagyományosan magas a szikhek száma, tüntetők blokád alá vonták az országutakat, s szigorúbb amerikai fegyverviselési törvények bevezetését követelték. 

Az amerikaiSzövetségi Nyomozó Iroda (FBI) belföldi terrorcselekménynek minősítette a fegyveres támadást. Jelenleg még nincs hivatalos információ arról, hogy az incidensben összesen hányan sebesültek meg. Az egyik milwaukee-i kórházban eddig három sebesültet ápolnak, akiket arcba lőttek. A legújabb értesülések szerint a lövöldöző Wade Michael Page, 40 éves leszerelt katona volt, aki a CNN szerint a fehér felsőbbrendűség hirdetője volt. Barack Obama ameerikai elnök közleményben fejezte ki együttérzését e tragikus eseménnyel kapcsolatban.

Hivatalos információk szerint egy elkövető volt, több szemtanú azonban azt állítja, hogy több tettes is volt, akik túszokat is ejtettek. Ezt azonban még vizsgálják a hatóságok. 

Pallos Judit

Friss hírek