Panetta nyugalomra int

Nyugalomra intené Izraelt Panetta, az Egyesült Államok védelmi minisztere. Véleménye szerint Netanjahunak időt kell hagynia, hogy a gazdasági szankciók meghozzák a várt hatást az iráni vezetők gondolkodásában. Az iráni kérdés mellett szó esett a két ország kapcsolatáról is.

Szerdán Izraelbe látogatott Leon Panetta. Az amerikai védelmi miniszter egy katonai támaszponton tartott beszédet, amelyben szó esett Iránról és az Egyesült Államok Izraelhez fűződő viszonyáról. A külföldi látogatás fő célja Izrael meggyőzése volt arról, hogy ne hajtson végre öncélúan katonai támadást Irán ellen. Az iszlám állammal szemben bevezetett gazdasági és diplomáciai szankciók eddig nem érték el céljukat, a korábban megrendezett nagyhatalmi konferencia szintén nem hozott konszenzust a nukleáris program korlátozásával kapcsolatban, így az izraeli vezetés egyre inkább hajlik egy öncélú katonai akció végrehajtása felé. 

Az iráni kérdés

Az Egyesült Államok vezetése sem zárja ki a fegyveres beavatkozás lehetőségét, azonban Panetta nyugalomra intett, elsődlegesen a nem fegyveres eszközöket kell kimeríteni. Benjamin Netanjahu véleménye szerint a gazdasági szankciók nem érték el céljukat, Irán továbbra is eltökélt a nukleáris fegyver megszerzése iránt. Ez veszélyezteti Izraelt, így az izraeli miniszterelnök fegyveres támadást helyezett kilátásba. ” Az iráni rezsim már azt hiszi, hogy a nemzetközi közösségben nincs meg többé a hajlandóság, hogy megállítsa az atomprogramot”- nyilatkozta a rakétavédelmi rendszerrel a háttérben Netanjahu. „Ezen változtatni kell, ráadásul gyorsan, mert a békés megoldásra egyre kevesebb az idő”- folytatta a miniszterelnök. A gondot abban látja, hogy sem a gazdasági, sem a diplomáciai szankcióknak nincs jelentős hatása a nukleáris programra. 

„Ismét meg akarom erősíteni, hogy az Egyesült Államok elhivatott az iránt, hogy Irán ne fejleszthessen ki nukleáris fegyvert”- válaszolt Panetta. A védelmi miniszter elmondta azt is, hogy bár minden lehetőség szerepel az Egyesült Államok listáján, először minden más nem fegyveres opciót ki kell meríteni. 

Jól ismert, hogy Irán állítása szerint a nukleáris program civil célokat szolgálna, nem pedig katonait. Erre minden joga meg is lenne az Atomsorompó Szerződés értelmében, amely nem tiltja meg a békés célú nukleáris fejlesztéseket. Ennek ellenére a nemzetközi közösség bizalmatlan Ahmadinezsáddal és az iráni vezetéssel szemben és a nukleáris program leállítását követeli, élve a gyanúperrel, hogy Irán nukleáris fegyvert akar kifejleszteni. A diplomáciai szankciók mellett, már komoly gazdasági következményei is vannak az iráni ellenállásnak, amelyek komoly mértékben sújtják a civil lakosságot. 

A védelmi kapcsolatok fontossága

Az iráni kérdés mellett szó esett az izraeli-amerikai kapcsolatok jelenlegi állapotáról is. A kérdés aktuálissá vált, miután Mitt Romney izraeli látogatása során élesen bírálta az Obama adminisztráció térségbeli politikáját. A republikánus elnökjelölt véleménye szerint Obama túl kevés támogatást nyújt Izrael felé és túl keveset tesz az iráni kérdésben. A vádakat mind Panette, mind az izraeli vezetők cáfolták. ” A védelmi kapcsolatok a két ország között sohasem voltak olyan erősek, mint az utóbbi időben”- nyilatkozta Ehud Barak, izraeli védelmi miniszter. Panetta megerősítette, hogy a kapcsolatok a történelem során véleménye szerint, ilyen erősek még nem voltak. 

Az utolsó kijelentés talán erős túlzás, de az amerikai zsidó szavazótábor megszerzése érdekében fontossá vált ismét az Izraelhez fűződő viszony rendbe tétele, amely nem volt mindig zökkenőmentes az Obama adminisztráció tevékenysége során. 

Termány Roland

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »